Ingangen Stadhuis Oostende

Wie vanaf nu een bezoek brengt aan het Stadhuis van Oostende zal ongetwijfeld de nieuwe naamborden opmerken. Om de Oostendse maritieme geschiedenis in de verf te zetten, kregen de vier publieke ingangen van het Stadhuis de namen 'Mercator', 'Vindictive', 'Amandine' en 'Godetia'.De namen werden niet lukraak gekozen, want de vier schepen hebben een bijzondere band met de stad aan zee.

1. Vindictive

 'Ingang Vindictive' wordt de naam van de belangrijkste publieksingang aan de Vindictivelaan. De Vindictivelaan werd vernoemd naar de Britse kruiser HMS Vindictive. De geallieerden brachten dit schip op het einde van de Eerste Wereldoorlog met opzet tot zinken voor de haven van Oostende. Op die manier konden Duitse boten niet meer uitvaren. Je vindt de gerestaureerde boeg van de HMS Vindictive op de oostelijke strekdam.


2. Amandine

Ter hoogte van de grote muurschildering van Arno en het uurwerk kan je het Stadhuis betreden via de 'ingang Amandine'. De 0.129 Amandine was de laatste Oostendse IJslandvaarder en een tastbare herinnering aan een beruchte periode uit de Oostendse visserijgeschiedenis. In 1995 voer het schip voor de laatste keer uit. Daarna werd het een bekend museumschip (nu tijdelijk gesloten). Deze deur wordt in principe enkel geopend bij speciale momenten zoals avondvergaderingen of persconferenties.


3. Mercator

De publieksingang aan de kant van de Mercator krijgt vanzelfsprekend de naam 'ingang Mercator' met zich mee. De Mercator heeft een grootse geschiedenis. De bekende driemaster was het laatste Belgische opleidingsschip in zijn soort en bracht in 1936 het stoffelijk overschot van Pater Damiaan terug naar België. Deze ingang opent enkel de deuren tijdens ceremonies, huwelijken of protocollaire plechtigheden.


4. Godetia

De ingang aan de Stockholmstraat, aan de parking achter het Stadhuis, heet vanaf nu 'ingang Godetia'. Stad Oostende heeft altijd met heel veel trots het peterschap gedragen van de A960 Godetia, het bekende commando- en logistiek ondersteuningsschip van de Belgische marine. De Godetia voer 40 keer rond de wereld, voornamelijk om levensnoodzakelijke goederen en materiaal naar afgelegen plaatsen te brengen, piraterij te bestrijden, bootvluchtelingen te helpen, voor opleidingsopdrachten, enzovoort. Via deze deur kunnen bezoekers het Stadhuis verlaten. Inwoners die zich aanmelden bij het wijkkantoor van de Lokale Politie kunnen deze kant wel als ingang gebruiken.
 
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.