Interview: Carol De Dobbelaere

In maart gaat een nieuwe editie van de VeggieChallenge van start. Ook dit jaar ondersteunt Stad Oostende het smakelijke initiatief en roept alle stadsgenoten op om deel te nemen. 

Het thema dit jaar in Oostende is 'Sport en gezonde voeding', op het lijf geschreven van de Oostendse wielerkok Carol De Dobbelaere. We laten 'm graag even aan het woord.

Carol De Dobbelaere

Stel jezelf even voor.

"Ik ben Carol De Dobbelaere, 58 jaar en woon in de wijk Westerkwartier in Oostende. Ik ben kok en heb mijn koksopleiding gevolgd in de Hotelschool van Oostende.

In het dagelijkse leven ben ik lesgever in het volwassenenonderwijs, maar wanneer het peloton haar grootste monumenten aandoet, trek ik mee op wielertocht om voor de renners te koken. Sedert 2011 is dat mijn passie en combineer ik dat met lesgeven en kookworkshops. Zowel Belgian Cycling, Lotto Dstny en de damesploeg Fenix-Deceuninck deden meermaals beroep op mij. Op mijn teller staan tientallen grote rondes en klassiekers doorheen gans Europa en WK's."

Als wielerkok draait je leven ongetwijfeld rond eten en gezonde voeding. Is het een uitdaging om steeds ‘gezond’ te koken?

"Alle teams beschikken over goed georganiseerde medewerkers en voor mij zijn de diëtisten en dokters, de belangrijkste. Zij zijn degenen waarmee ik overleg voor de menu-planning. Ik heb veel evolutie gezien in het eetpatroon van renners en dan moet je snel anticiperen op deze vooruitgang. Waar er vroeger vaak rood vlees op het menu stond, heb ik ondertussen ook renners die vegetariër zijn en met Victor Campenaerts een veganist. Als kok moet je constant bijscholen en vooral creatief zijn, want niet op elke plek in Europa vind je een assortiment aan ingrediënten in de winkels."

De vegetarische en veganistische keuken is duidelijk in opmars. Wat vind je van een initiatief als de VeggieChallenge?

"Wij, vijftigers zijn nooit opgevoed met 'vegetarische gerechten', ook in mijn studies aan de hotelschool (in Oostende) was het nog ‘not done’om vegetarische gerechten te bereiden, maar de trend is nu naar een veel bewuster manier van eten. Het welzijn van de dieren en onze ecologische voetafdruk zijn hierbij tevens ook belangrijke factoren. We willen steeds meer weten over de herkomst en achtergrond van ons eten, heel goed dat dit bewustzijn toeneemt. Mocht die er nog niet zijn, dan is deze Challenge een leuke wake-up call voor velen."

De kunst bij vegetarisch koken is om zo te koken dat het vlees niet gemist wordt.

Het thema van de VeggieChallenge in Oostende is ‘Sport en gezonde voeding’. In hoeverre kunnen die elkaar beïnvloeden?

"Je moet vooral 'prestatiegericht koken', dat betekent: op maat van de renners en de etappe - het menu voor een bergetappe ziet er totaal anders uit dan voor een vlakke etappe. Koolhydraten, vetten, suikers, omega's.....worden nauwkeurig berekend en gedoseerd.

Het komt er vooral op aan om lekker eten te serveren waarbij met al die aspecten rekening gehouden wordt. Het tafelgebeuren bij sporters is vaak een moment waar heel veel wordt 'uitgepraat', als dat dan bij een lekkere maaltijd kan dan zorgt dat voor een leuke sfeer en gaat alles iets makkelijker. Ik ben ervan overtuigd dat de maaltijden bijdragen tot de moraal van de renners en dus ook tot de prestaties.

Bij vegetarisch koken is de kunst is om zo te koken dat het vlees niet gemist wordt. Sporters moeten met een voldaan gevoel de tafel verlaten. Bij vegetarische gerechten, vooral bij sporters moet er daarom een balans zijn tussen vezels, koolhydraten en proteïnen: aardappelen, pasta en granen moeten de gerechten voldoende body geven, met alleen groenten red je het niet."

Je zal ook instaan voor de kookworkshops in kader van de VeggieChallenge. Wat mogen we daarvan verwachten?

"Het opzet bestaat erin om sporters, begeleiders, ouders van jonge sporters.....die wat 'vastzitten' in het koken en wat leuke veggie-gerechten willen ontdekken, tijdens die kookworkshops inspiratie kunnen opdoen. Tevens voldoende duiding te brengen bij het 'waarom' en 'op welk tijdstip' wat dient gegeten te worden; dat het lichaam zowel vòòr als ná de inspanning nood heeft aan voedingsstoffen om zich op te laden, maar ook om te herstellen."

Slotvraag: wat is je favoriete vegetarisch gerecht?

"Ik ben perfect te verleiden met heerlijke falafels of een Indiase curry, maar mijn vegetarische pasta carbonara blijft een voorkeur hebben." 

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.