James Ensor als meester in 23 basisscholen

James Ensor als meester in 23 basisscholen

Hoofdthemas

In een boeiende samenwerking tussen de scholengemeenschappen 9 Beaufort en Bewonderwijs, brengen meer dan duizend leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar ‘De Baden van Oostende’ tot leven in 2024. Het meesterwerk van de Belgische kunstenaar James Ensor staat centraal in deze creatieve en eigentijdse benadering, waarbij kinderen op speelse wijze dit iconische werk uit het oeuvre van kunstenaar verbeelden.

ENSORschooljaar

‘Ensor 2024’ leeft sterk in Oostende maar ook daarbuiten. Via een ad hoc-fonds ‘De baden van Oostende’ konden organisaties, verenigingen en kunstenaars, maar ook individuele burgers, kunstgaleries, bedrijven en handelszaken financiële steun van de Stad krijgen voor het realiseren van allerlei Ensorprojecten in het kader van het stadsfestival Ensor 2024. In een opmerkelijk initiatief doopten alle basisscholen van de Scholengemeenschappen Basisonderwijs Bewonderwijs & 9 Beaufort het schooljaar 2023-2024 tot het ENSORschooljaar.

“Tegen het eind van het project zullen alle kinderen vertrouwd zijn met Ensor en zijn betekenis voor kunst en voor Oostende. Elk kind wordt actief en creatief betrokken bij het Ensorproject. De participatie van alle kinderen, samen met hun families, staat centraal. Deze scholen brengen ‘Ensorcultuur’ van, door en voor kinderen in de stad”, aldus schepen van Vrije Tijd, Bart Plasschaert.

Tableau vivant op het strand

Stap binnen in een wereld van ondeugende vreugde en speels plezier, geïnspireerd door de geniale geest van Ensor! Ontdek hoe 1000 kinderen van scholengemeenschappen Bewonderwijs en 9 Beaufort, als levende penseelstreken op het canvas van Oostende, de betoverende "Baden van Oostende" tot leven brengen op het strand.

Nu schitteren deze levendige scènes in de Nieuwe Gaanderijen, als een eerbetoon aan de ondeugende geest die Oostende altijd heeft gekenmerkt. De QR-codes geven toelichting hoe Ensor leeft in elke school. Deze inspirerende dag werd vastgelegd door fotografen Kim Claeys en Tine Lefevre.

De expo ‘James Ensor als meester in 23 basisscholen’ is van 6 maart tot en met 29 april 2024 te zien in de Nieuwe Gaanderijen.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.