james ensor, mijn (on)gerijmd leven

Hoofdthemas

In de Nieuwe Gaanderijen loopt vanaf 30 april 2024 de expo ‘James Ensor: mijn (on)gerijmd leven’, naar het gelijknamige boek van Guy Didelez die gedichten maakte bij de Ensortekeningen van Caryl Strzlecki. De expo neemt je op een toegankelijke manier mee doorheen het leven van James Ensor. 

Illustrator Caryl Strzlecki was zo geprikkeld door zijn bezoek aan het James Ensorhuis dat hij besloot om een aantal door Ensor geïnspireerde tekeningen te maken. Die kwamen terecht bij auteur Guy Didelez die enthousiast reageerde en een versje schreef bij één van de tekeningen. Zo ontstond het idee om een boek te maken en het leven van de beroemde kunstenaar te reconstrueren aan de hand van rijmpjes en verzen. Humoristisch, toegankelijk en aangevuld met weetjes over het leven van Ensor. Het bundeltje werd uitgegeven door uitgeverij Pelckmans onder de titel ‘James Ensor: Mijn (on)gerijmd leven’.

Maar het bleef niet bij een dichtbundel. Er is ook een vertelconcert dat langs de Vlaamse culturele centra trekt, er komt een podcast, een vaste rubriek in een televisieprogramma, de tekenaar en de schrijver organiseren workshops. En nu – als kers op de taart – is er ook een tentoonstelling in het kader van het Ensorjaar 2024 waar je op de dijk in de Nieuwe Gaanderijen 27 tekeningen met bijhorende gedichten kan bewonderen.

De expo ‘James Ensor, mijn (on)gerijmd leven’ is van 30 april tot en met 25 juni 2024 te zien in de Nieuwe Gaanderijen.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.