Jan Van der Borght is een jaar lang stadsfotograaf van Oostende

Jan Van der Borght is de allereerste stadsfotograaf van Oostende. Hij mag een jaar lang de eervolle titel opspelden, krijgt in 2020 een eigen expo in de Nieuwe Gaanderijen en zijn beelden zullen regelmatig in het Oostendse UiTmagazine en De Grote Klok te zien zijn.

Van begin mei tot eind augustus 2019 konden alle Oostendenaars en tweedeverblijvers met een passie voor fotografie hun meest straffe, originele en fraaie beelden insturen voor de fotowedstrijd 'Wie wordt stadsfotograaf van Oostende?' De opdracht luidde als volgt: ga op zoek naar verborgen parels, verscholen plekjes of straal het gevoel van eindelijk thuiskomen uit. 

Uit de vele inzendingen selecteerde de driekoppige jury met Jimmy Kets, Stephan Vanfleteren en Elviera Velghe de 27 beste fotografen. Hun inzendingen zijn momenteel te bezichtigen in de Nieuwe Gaanderijen. 

Praktisch

  • Expo 'Wie wordt stadsfotograaf van Oostende?' 
  • Vrij te bezoeken tot en met 5 januari 2020
  • Nieuwe Gaanderijen 

Maak kennis met Jan Van der Borght, stadsfotograaf van Oostende

De kersverse stadsfotograaf van Oostende, Jan Van der Borght (°26 augustus 1967), uit Beveren-Waas is momenteel tweedeverblijver, maar verhuist binnenkort definitief naar de Stad aan zee. Hij werkt in de automobielsector voor Mercedes, maar heeft een ruim verleden als kunstkenner en galeriehouder in Antwerpen. Enkele jaren geleden leerde hij zijn huidige vriendin kennen die al enkele jaren in Oostende woont. Niet alleen de liefde voor zijn vriendin groeide, maar ook dat voor de Stad aan zee.

‘De cultuur, de vele bekende kunstenaars en de rijke geschiedenis die je hier vindt, zie je nergens anders. Oostende is mijn muze. Ik zie hier dingen, die ik nergens anders kan vinden. Voor mij is fotografie een momentopname en hier moet ik nooit lang wachten om dat juiste moment te kunnen vastleggen,’ zegt Van der Borght.

Zijn passie voor fotografie wakkerde enkele jaren geleden op toen zijn stiefdochter hem een fantastische vakantiefoto liet zien. Dat beeld is hem altijd bijgebleven en sindsdien wilde hij zich in de wereld van de fotografie verdiepen. Hij volgt al anderhalf jaar avondles fotografie en wil elke dag beter worden. 

Gepubliceerd op donderdag 7 november 2019 10.39 u.