Jeugdhulpverlening - chathulpverlening

Jeugdhulpverlening - chathulpverlening

In het (jeugd)hulplandschap zijn er heel wat organisaties die hulp kunnen bieden aan jongeren in nood. Veel van deze organisaties hebben ook een online chathulpverlening om de drempel zo laag mogelijk te houden.

Maar waar moet je heen met welke vraag? De ene organisatie gaat aan de slag met elke (hulp)vraag, bv. een JAC, de andere organisatie is gespecialiseerd in één bepaald onderwerp zoals Teleblok.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de voornaamste jeugdhulporganisaties. Klik op hun naam om rechtstreeks door gelinkt te worden naar hun websites. 


JAC 

Het Jongeren Advies Centrum of kortweg JAC is er voor alle jongeren met een vraag of een probleem tussen 12 en 25 jaar. De medewerkers gaan samen met jou op zoek naar een oplossing of antwoord op jouw (hulp)vraag.

Elke maandag t.e.m. vrijdag van 13:00 uur tot 19:00 uur.

Hier vind je alle info over het JAC in Oostende.


AWEL

Alle kinderen en jongeren kunnen anoniem terecht met elke vraag, verhaal en/of probleem bij de jongerenlijn AWEL. Je kan zowel mailen, bellen als chatten of op hun forum ervaringen delen of nalezen.

Elke maandag t.e.m. zaterdag van 18:00 uur tot 22:00 uur.


CLBch@t

Nood aan een anoniem chatgesprek met een CLB - medewerker? Je kan bij hen met elke vraag terecht en samen zoeken ze hoe jij het beste geholpen wordt.  

Elke maandag, dinsdag en donderdag van 17:00 uur tot 21:00 uur en op woensdag van 14:00 uur tot 21:00 uur. 


Teleonthaal - 106

Nood aan een babbel maar geen zin om je naam te zeggen? Bij Tele-Onthaal kan je anoniem terecht om jouw verhaal te vertellen, zonder dat je beoordeeld wordt.

En dit elke maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag te bereiken van 18:00 uur tot 23:00 uur. Op woensdag en zondag van 15:00 uur tot 23:00 uur. 


1712

Iedereen met vragen, nood aan advies of een doorverwijzing rond alle vormen van geweld en misbruik kan op dit gratis nummer terecht en dit steeds anoniem

Van maandag t.e.m. donderdag kan je via de chat contact opnemen van 19:00 uur tot 22:00 uur. 


De Zelfmoordlijn - 1813

Kamp je met zelfmoordgedachten of ken je iemand die met deze gedachten worstelt? Bij de zelfmoordlijn kan je gratis en anoniem terecht voor een gesprek, een doorverwijzingen of concrete hulp. 

Chatten met de zelfmoordlijn kan elke dag van 18:30 uur tot 22:00 uur. 


CAW 

Het Centrum Algemeen Welzijn of CAW is er met een warm gesprek en een luisterend oor voor alle volwassenen met vragen rond persoonlijke -, relationele -, financiële -, gezinsproblemen, etc.. Zit je met een vraag of probleem, contacteer hun medewerkers gerust en samen zullen ze een passende oplossing voor je zoeken of een gepaste doorverwijzing voorzien. 

Je kan beroep doen op de CAW chathulpverlening van maandag tot vrijdag en dit telkens van 13:00 uur tot 17:00 uur. 


LUMI

Deze onthaal- en infolijn is er voor iedereen met vragen rond gender en seksuele voorkeur. Je kan er info krijgen of aan een luisterend oor je verhaal doen. Daarnaast kan je er ook melding doen van de discriminatie omwille van je seksuele geaardheid.

Op maandag, woensdag en donderdag staan hun medewerkers voor jou paraat van 18:30 uur tot 21:30 uur. 


de druglijn

De druglijn is er voor iedereen met vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken. Zowel het verschaffen van informatie alsook het geven van advies en/of doorverwijzen naar hulporganisaties. Iedere vraag wordt gepast beantwoord.

Contacteer hen maandag en vrijdag van 15:00 uur tot 18:00 uur, alsook op woensdag van 14:00 uur tot 17:00 uur. 


Nu praat ik erover

Ben je minderjarig en heb je vragen rond seksueel misbruik, fysieke of verbale agressie? Gespecialiseerde chatmedewerkers beantwoorden jouw chatoproep en helpen je graag verder.

Elke maandag, woensdag en donderdag van 19:00 uur tot 22:00 uur. Elke dinsdag van 18:30 uur tot 21:30 uur. 


Fara

Fara is er voor iedereen (vrouwen, koppels en hun omgeving) met vragen rond zwangerschap en dit zowel voor, tijdens als na de zwangerschapskeuze. 

Hun professionele medewerkers helpen je graag verder elke maandag, woensdag en vrijdag van 13:00 uur tot 16:00 uur. 


Teleblok

Als student kan je tijdens de examenperiode steeds terecht bij Teleblok voor wie nood heeft aan een luisterend oor, ondersteuning of praktische tips/hulp tijdens de blokperiode. Hun chatdienst is heel laagdrempelig en anoniem.

Elke avond tussen 18:00 uur en 23:00 uur in de blok van januari en mei/juni. De volgende examenperiode is 27 mei t.e.m. 27 juni 2019.


ISA

Ben je op zoek naar informatie over werken als jobstudent? De infolijn studentenarbeid staat voor je klaar.

Van maandag t.e.m. donderdag tussen 13:00 uur en 17:00 uur en op vrijdag tussen 9.00 uur en 12:00 uur kun je chatten met ISA. 


tZitemzo

Bij tZitemzo kan je alle vragen stellen over kinderrechten. Maar ook over de Belgische wet en kinderen. 

Aan Lily kan je jouw vragen stellen via de chat, elke woensdag tussen 14:00 uur en 17:00 uur. 


Stop geweld

Ben je ongewenst aangeraakt? Had je seks tegen je wil? Voel je je gedwongen om seksuele dingen te doen die je niet wilt doen? Ben je vriend, partner of steunfiguur van een slachtoffer? Weet je niet waar je terecht kan? Chatten kan helpen. Misschien wil je deze ervaring zo vlug mogelijk vergeten, toch is het goed om dit met iemand te delen.

Bij 'stop geweld' kan je chatten met professionele medewerkers op maandag, woensdag en vrijdag tussen 18:00 uur en 22:00 uur.


Autisme chat

Kreeg je zelf de diagnose autisme en zit je met vragen of bots je op moeilijkheden? Heb je opvoedingsvragen rondom je kind met autisme? Wil je graag kwijt wat je moeilijk valt in de relatie met je kind, partner, broer of zus met autisme?

Chat me een professionele begeleider van de autisme chat elke maandag, dinsdag en donderdag tussen 18:00 uur en 22:00 uur. Elke woensdag tussen 14:00 uur en 22:00 uur.


ANBN

Vragen over eetstoornissen

Chat met een ervaringsdeskundige vrijwilliger van ANBN elke maandag en zondag tussen 20u en 21u.


a-Buddy

Geadopteerd en op zoek naar een luisterend oor over adoptie? Geadopteerd en& praten met iemand die net zoals jij geadopteerd is? Geadopteerd en vragen waarbij een andere geadopteerde jou kan helpen?

Op de chat van a-Buddy, voor en door geadopteerden kun je van maandag t.e.m. donderdag tussen 20:00 uur en 22:00 uur terecht met je vragen.