Jeugdhulpverlening - chathulpverlening

In het (jeugd)hulplandschap zijn er heel wat organisaties die hulp kunnen bieden aan jongeren in nood. Veel van deze organisaties hebben ook een online chathulpverlening om de drempel zo laag mogelijk te houden.

Maar waar moet je heen met welke vraag? De ene organisatie gaat aan de slag met elke (hulp)vraag, bv. een JAC, de andere organisatie is gespecialiseerd in één bepaald onderwerp zoals Teleblok.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van de voornaamste jeugdhulporganisaties. Klik op hun naam om, rechtstreeks door gelinkt te worden naar hun websites. 


JAC 

Het Jongeren Advies Centrum of kortweg JAC is er voor alle jongeren met een vraag of een probleem. De medewerkers gaan samen met jou op zoek naar een oplossing of antwoord op jouw (hulp)vraag.

Elke maandag t.e.m. vrijdag kan je de JAC - medewerkers bereiken van 13:00 uur tot 19:00 uur. 


AWEL

Alle kinderen en jongeren kunnen anoniem terecht met hun vraag, verhaal en/of probleem bij de jongerenlijn AWEL. Je kan zowel mailen, bellen als chatten of op hun forum ervaringen delen of nalezen.

Elke maandag t.e.m. zaterdag van 18:00 uur tot 22:00 uur.

CLBch@t

Nood aan een anoniem chatgesprek met een CLB - medewerker? Je kan bij hen met elke vraag terecht en samen zoeken ze hoe jij het beste geholpen wordt.  

Elke maandag, dinsdag en donderdag van 17:00 uur tot 21:00 uur en op woensdag van 14:00 uur tot 21:00 uur. 


Teleonthaal - 106

Nood aan een babbel maar geen zin om je naam te zeggen. Bij Tele-Onthaal kan je anoniem terecht om jouw verhaal te vertellen, zonder dat je beoordeeld wordt.

En dit elke maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag te bereiken van 18:00 uur tot 23:00 uur. Op woensdag en zondag van 15:00 uur tot 23:00 uur. 


1712

Iedereen met vragen, nood aan advies of een doorverwijzing rond alle vormen van geweld en misbruik kan op dit gratis nummer terecht en dit steeds anoniem

Elke woensdag kan je via de chat contact opnemen van 19:00 uur tot 22:00 uur. 


De Zelfmoordlijn - 1813

Kamp je met zelfmoordgedachten of ken je iemand die met deze gedachten worstelt? Bij de zelfmoordlijn kan je gratis en anoniem terecht voor een gesprek, een doorverwijzingen of concrete hulp. 

Chatten met de zelfmoordlijn kan elke dag van 18:30 uur tot 22:00 uur. 


CAW 

Het Centrum Algemeen Welzijn of CAW is er met een warm gesprek en een luisterend oor voor alle volwassenen met vragen rond persoonlijke -, relationele -, financiële -, gezinsproblemen, etc.. Zit je met een vraag of probleem, contacteer hun medewerkers gerust en samen zullen ze een passende oplossing voor je zoeken of een gepaste doorverwijzing voorzien. 

Je kan beroep doen op de CAW chathulpverlening van maandag tot vrijdag en dit telkens van 13:00 uur tot 17:00 uur. 


HOLEBIFOON

Deze onthaal- en infolijn is er voor iedereen met vragen rond holebi's. Je kan er info krijgen of aan een luisterend oor je verhaal doen. Daarnaast kan je er ook melding doen van de discriminatie omwille van je seksuele geaardheid.

Op maandag, woensdag en donderdag staan hun medewerkers voor jou paraat van 18:30 uur tot 21:15 uur. 


de druglijn

De druglijn is er voor iedereen met vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken. Zowel het verschaffen van informatie alsook het geven van advies en/of doorverwijzen naar hulporganisaties. Iedere vraag wordt gepast beantwoord.

Contacteer hen maandag en vrijdag van 15:00 uur tot 18:00 uur, alsook op woensdag van 14:00 uur tot 17:00 uur. 


Nu praat ik erover

Vragen rond seksueel misbruik, fysieke of verbale agressie? Gespecialiseerde chatmedewerkers beantwoorden jouw chatoproep en helpen je graag verder.

Elke maandag en woensdag van 19:00 uur tot 22:00 uur. Elke dinsdag en donderdag van 18:30 uur tot 21:30 uur. 


Fara

Fara is er voor iedereen (vrouwen, koppels en hun omgeving) met vragen rond zwangerschap en dit zowel voor, tijdens als na de zwangerschapskeuze. 

Hun professionele medewerkers helpen je graag verder elke maandag, woensdag en vrijdag van 13:00 uur tot 16:00 uur. 


Teleblok

Als student kan je tijdens de examenperiode steeds terecht bij Teleblok voor wie nood heeft aan een luisterend oor, ondersteuning of praktische tips/hulp tijdens de blokperiode. Hun chatdienst is heel laagdrempelig en anoniem.

Elke avond tussen 18:00 uur en 23:00 uur in de blok van januari en mei/juni.