Jongeren met groot hart helpen Stad Oostende om iedereen te informeren over Corona

Alle inwoners van Oostende krijgen deze week een brief van Stad Oostende met belangrijke informatie over het coronavirus. De Oostendse jeugdbewegingen en andere geëngageerde jongeren boden zich spontaan aan bij de stad om bij te springen.

De enige manier om de strijd tegen het coronavirus te winnen, is zorgen dat iedereen nauwgezet alle maatregelen opvolgt. Stad Oostende doet er de voorbije dagen alles aan om die boodschap bij alle inwoners van Oostende te krijgen. Sociale media en de stadswebsite zijn hiervoor de meest snelle kanalen, maar we beseffen heel goed dat je hiermee niet de volledige bevolking bereikt. Niet alle Oostendenaren beschikken over een computer of een smartphone. Niet iedereen beschikt over een internetverbinding of is digitaal vaardig.

Hetzelfde probleem stelde zich bij de opstart van de Sociale Noodlijn. Via die lijn kunnen mensen beroep doen op boodschappen of maaltijden aan huis, en ze kunnen er terecht voor een babbel. Om dit initiatief goed bekend te maken, ook bij het oudere deel van de bevolking, was een klassieke brief de enige optie.

Helpende handen

Het stadsbestuur was verheugd dat een kern van geëngageerde jongeren zich maandag meldde via de jeugddienst. De jongeren, waarvan een groot deel lid zijn van een jeugdbeweging, stelden de vraag hoe zij in volle coronacrisis de stad konden helpen. In een mum van tijd werd beslist dat de jongeren de stad zouden helpen bij het bedelen van de belangrijke brieven in alle Oostendse bussen. De oproep kreeg ook gehoor bij diverse andere Oostendenaars die spontaan in de bres sprongen om een handje toe te steken.

De stad drukte de brieven en ondersteunde de jongeren om de bedeling efficiënt te organiseren. Alles verliep digitaal en via telefoon, om onnodig contact te vermijden. De jongeren deden maandagavond een oproep naar hun achterban en tegen dinsdagmiddag bleken meer dan vijftig jongeren bereid om te helpen met de bedeling. De jongeren zijn vandaag gestart met het bezorgen van de brieven in alle Oostendse bussen en doen dit individueel of maximum per twee (en enkel in duo's van mensen die elkaar al eerder zagen deze week).

De jongeren dragen ook beschermende handschoenen bij het bedelen van de brieven. De bedoeling is om zo snel mogelijk de brief in alle Oostendse brievenbussen te krijgen. Stad Oostende is de jongeren die ons helpen om deze brief bij alle bewoners te krijgen, zeer dankbaar voor hun solidariteit en vrijwillige inzet.

Gepubliceerd op woensdag 18 maart 2020 8.43 u.