Jürgen Vanhoof. Van beeldpoëet tot lichtfluisteraar.

Hoofdthemas

Expo ‘Jürgen Vanhoof. Van beeldpoëet tot lichtfluisteraar’ was van 15 november 2023 tot en met 9 januari 2024 te zien in de Nieuwe Gaanderijen.

Een ode aan Oostende

Eind 2022 werd Jürgen Vanhoof door de jury unaniem verkozen tot laureaat van de wedstrijd Stadsfotograaf. Als fotograaf bleek Jürgen Vanhoof een alerte waarnemer die geïnteresseerd is in de manier waarop individuen zich mengen in hun omgeving. Door zijn lens wordt het gewone buitengewoon, en het onopgemerkte opmerkelijk bijzonder. Hij vangt de subtiele nuances en verborgen schoonheid die zich in de straten en hoekjes van het dagdagelijkse bevinden.

Een onvergetelijke reis

"Mijn laatste foto in jouw straten is een ode aan de onvergetelijke reis die we samen hebben beleefd" zegt Vanhoof. Met deze expo neemt hij afscheid van een stad die hij beschouwt als zijn inspiratiebron en creatieve oase. Door middel van zijn beelden wil hij Oostende bedanken voor de vriendelijke glimlachen van vreemden, de verhalen van mensen en de onvergetelijke momenten die hij er mocht vastleggen.

Wie wordt de nieuwe stadsfotograaf?

Ook dit jaar schreef de stad Oostende een fotografiewedstrijd uit voor alle professionele en amateurfotografen vanaf 18 jaar. Kandidaten mochten zich ditmaal laten inspireren door James Ensor. Eind september 2023 werd de wedstijd afgesloten. Ondertussen buigt de jury, bestaande uit Nick Decombel, Jelle Vermeersch, Peter Defurne en Kim Vlaeminck, zich over de inzendingen. De bekroonde beelden zullen te zien zijn tijdens een expo in de Anglicaanse kerk van 9 tot 25 februari 2024. Uit de genomineerde fotografen kiest de jury één winnaar. Die krijgt eind 2024, bovenop de titel en een geldprijs van 1.500 euro, een eigen tentoonstelling in de Nieuwe Gaanderijen.

Over Jürgen Vanhoof

Geboren in 1972 in Halle, had Jürgen het voorrecht om op te groeien in een familie van kunstliefhebbers en muzikaal talent. Hoewel hij geïnteresseerd is in veel verschillende kunstvormen, spitst hij zich vooral toe op straatfotografie.
Als fotograaf is Jürgen een waarnemer die zich graag laat leiden door kleuren, hard licht, structuren en vooral door mensen. Hij is geïnteresseerd in de manier waarop individuen zich mengen in hun omgeving. Zijn fotografie weerspiegelt die stille, soms vreemde situaties, waarin mensen in hun gedachten zijn verzonken. Het is zijn uitdaging om de schoonheid en het vreemde van de buitenwereld te laten zien.

www.jurgenvanhoof.be.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.