Katten en zwerfkatten

Katten en zwerfkatten

Hoofdthemas

Alle katten geboren na 31 augustus 2014 moeten verplicht gesteriliseerd / gecastreerd zijn, ook huiskatten!

Ook het chippen van je kat is wettelijk verplicht!

Huiskat

Het hebben van een kat als huisdier brengt een aantal verplichtingen met zich mee:

  • Verplicht gechipt!
  • Sterilisatie/ castratie:

Katten geboren na 31 maart 2018

Elke kat geboren na 31 maart 2018 moet verplicht gecastreerd of gesteriliseerd zijn ten laatste op 5 maanden ouderdom of bij verkoop of weggeven. Dit geldt niet als de kat wordt verkocht aan een erkende kattenkweker of wordt geƫxporteerd.

Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018

Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moesten ten laatst op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.

Katten geboren voor 31 augustus 2014

Katten geboren voor 31 augustus 2014 moeten gesteriliseerd worden als ze verkocht of weggegeven worden. Dit geldt niet voor erkende kattenkwekers.

Kat uit het buitenland

Als je kat uit het buitenland komt en nog niet gesteriliseerd of gecastreerd is, dan moet dit gebeuren voor de kat 5 maanden oud is of, als de kat al ouder is dan 5 maand, binnen de 30 dagen na aankomst.

Zwerfkatten

De stad Oostende heeft een zwerfkattenbeleid waarbij wij de doelstelling hebben alle zwerfkatten te steriliseren/castreren. Heb je recent een zwerfkat gespot? Kijk dan altijd of deze kat een knip heeft in zijn/haar oor. Als dit niet het geval is dan is deze zwerfkat nog niet gesteriliseerd/gecastreerd.

Gelieve bij het zien van een zwerfkat contact op te nemen met de dienst milieu, liefst via mail (vermelding naam, adres, contactgegevens en hoeveelheid katten) of telefoon en dan sturen wij een medewerker van de stad om deze zwerfkat te vangen en te laten steriliseren/castreren.

Voor verdere vragen over het zwerfkattenbeleid of andere informatie kan je altijd terecht bij de dienst Omgevingsbeleid: team milieu, natuur, dieren.

Een warm hart voor katten?

Bepaalde inwoners krijgen een poespas waardoor ze de toestemming krijgen om straatkatten te voederen. Er wordt hierbij wel verwacht dat er wordt meegewerkt aan het sterilisatieproject, dat de site netjes wordt gehouden, enzovoort.

Stad Oostende biedt de mogelijkheid aan burgers van de stad om op openbaar domein eten te geven aan de zwerfkatten. Deze mogelijkheid wordt verleend via de poespas. Wil je een poezenpas aanvragen of wil je meer info? Neem dan contact op met de dienst Omgevingsbeleid: team milieu, natuur, dieren, 059 25 85 19 of via milieu@oostende.be.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.