Ken je energieverbruik

Heel wat mensen hebben er geen idee van wat ze wekelijks, maandelijks of jaarlijks aan energie verbruiken.

In 2022 verbruikte een gemiddeld Vlaams gezin met één meter een 3.500 kWh elektriciteit op jaarbasis. Als aardgas naast koken en water ook voor de verwarming wordt gebruikt, komen we aan een gemiddelde van 17.000 kWh. Recentste info op : https://www.vreg.be/nl/energieverbruik

Het is echter aan te raden om je energieverbruik regelmatig bij te houden. Op deze manier kom je bij je eindafrekening niet voor verrassingen te staan. Door bijvoorbeeld maandelijks je meterstanden te noteren, ben je op de hoogte van eventuele plotse stijgingen in je verbruik.  Dit kan worden veroorzaakt door factoren zoals de komst van een extra bewoner of een defect apparaat.

Heb je een digitale meter dan biedt Mijn Fluvius je de mogelijkheid om eenvoudig je energieverbruik op te volgen. Dit online platform geeft je inzicht in je verbruikspatronen en helpt je bewustere keuzes te maken met betrekking tot energiegebruik.

Voor degenen die nog meer details willen hebben over hun energieverbruik, is er de optie om op je digitale meter een (gratis of betalende) online apps aan te sluiten die je elektriciteits- en gasverbruik overzichtelijk maakt.

Dit geeft je de mogelijkheid om niet alleen het totale verbruik, maar ook het specifieke gebruik per huishoudtoestel op te meten, een tijdsperiode te analyseren of sluipverbruik (wanneer elektrische toestellen onnodig non-stop werken) te traceren.

De aansluiting van deze ‘slimme’ toepassingen gebeurt via de gebruikerspoorten van je digitale elektriciteitsmeter. Via de P1-poort op je digitale meter kan de zogenoemde P1-meter realtime gegevens verzamelen en visualiseren. Met deze gegevens kun je gerichte maatregelen nemen om energie te besparen en bewuster om te gaan met je energie.

Meer over deze toepassing op https://www.fluvius.be/nl/meters-en-meterstanden/digitale-meter/maak-je-meter-slim

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.