Kennismaking met Banjul, onze zusterstad in Gambia

Hoofdthemas

Banjul is de hoofdstad van Gambia, een klein land in West-Afrika, grenzend aan Senegal. De stad is gesitueerd op een eiland aan de zuidelijke kant van de monding van Gambiarivier, vlakbij de Atlantische Oceaan. De stad werd gesticht in 1816 (Banjul heette tot 1973 Bathurst) en heeft heel wat interessant erfgoed. Het National Museum is integraal gewijd aan de Gambiaanse geschiedenis en cultuur. Albert Market is een kleurrijke scène waar alle zintuigen worden geprikkeld en waar je terecht kan voor voeding, kledij, artisanale producten en allerhande geïmporteerde goederen. De ingang van de stad wordt gemarkeerd door de immense boogvormige ingangspoort, Arch 22.

De stad heeft ongeveer 34.000 inwoners. Als hoofdstad heeft Banjul een belangrijke administratieve en commerciële functie. De stad heeft eveneens een haven die een belangrijke subregionale functie heeft.

Banjul ligt in het westen van Gambia, vlak bij de Atlantische Oceaan. Het is gelegen op een eiland, aan de zuidkant van de monding van de rivier de Gambia. De stad is 2 kilometer westwaarts aan het vasteland verbonden door middel van de Dentonbrug. Deze brug overspant de Oyster Creek, de belangrijkste kreek door het mangrovegebied Tanbi Wetland Complex (56km2). Deze wetlands zorgen ervoor dat er, behalve de weg die over genoemde brug gaat, geen andere toegangswegen naar Banjul lopen.  Banjul is eveneens bereikbaar vanuit het noorden via de machtige Gambiarivier. Er is een vaste veerbootverbinding tussen Banjul en Barra op de noordelijke oever van de rivier.

De hoofdstad van Banjul is meestal niet de eerste bestemming voor de meeste bezoekers van Gambia. Nochtans heeft Banjul heel wat te bieden. De meeste toeristen verblijven in de resort hotels aan de Atlantische kust. Banjul heeft enkele eenvoudige hotels en één viersterrenhotel gelegen aan het strand. De luchthaven van Banjul is eigenlijk 25 km verwijderd van de stad en is gesitueerd in Yundum.