Koken met aandacht voor vitamine D

Om stevig te staan en vrij te bewegen, heb je sterke botten en goede spieren nodig. Als je ouder wordt, kunnen je botten brozer worden. Ze verliezen vooral calcium.

Voeding speelt een belangrijke rol bij het aanvullen van calcium in je lichaam. Vitamine D is eveneens nodig voor de opname van calcium uit voeding in het lichaam.

Om een gezond skelet te behouden, is het dus belangrijk voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen. Zuivelproducten zoals sojamelk, platte kaas, yoghurt, kaas, (vooral Parmezaan en Roquefort) zijn rijk aan calcium. Maar calcium zit ook in groenten zoals spinazie en broccoli.

Zonlicht is onze bron voor vitamine D. Een handige tip is bijvoorbeeld om champignons 10 minuten in het zonlicht te leggen zodat ze nog wat extra vitamine D bevatten. Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D en draagt ook bij aan sterkere spieren, wat het risico op vallen vermindert.

Je hebt dus calcium en vitamine D nodig.

Als je ouder wordt, is het verstandig om met je arts of apotheker te bespreken of de inname van extra calcium en vitamine D nodig is voor jou.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.