Elie Lainé (°1829 - +1911) en Takashi Sawano (architect Japanse tuin) 

1903 – 2001 (Japanse tuin)

Ooit was dit het koningspark dat deel uitmaakte van de privétuin van de Koninklijke villa. Het is een voorbeeld van een koloniale spoor dat tegenwoordig minder zichtbaar is. In 1903 deed Leopold II een beroep op Elie Lainé voor de aanleg. Rond het Koningspark zijn rechthoekige hekpijlers in Euvillesteen te vinden, versierd met de emblemen van Leopold II en de Congo-Vrijstaat. De beeldengroep met kinderfiguren en stenen vazen zijn kopieën van putti uit de tuinen van Versailles.

Architect Takashi Sawano ontwierp de huidige Japanse tuin, 'Shin Kai Tei', wat 'diepzinnige zee-tuin' betekent. De vijver, die de vorm van een schildpad heeft, vormt het hart van de tuin van 2500 vierkante meter. De schildpad staat symbool voor ouderdom en duurzaamheid. De tuin van de Koninklijke Villa werd in 1974 omgevormd tot het Koningspark. In 2001 werd de tuin plechtig geopend als de Japanse tuin, in aanwezigheid van prins Filip. In Japan wordt de tuin als een heiligdom beschouwd. Hier symboliseert hij ook de 25-jarige verstandhouding tussen Stad Oostende en Daikin Europa.

Stad Oostende wil het koloniale verleden recht in de ogen kijken. Want ons verleden leeft verder in de wereld van vandaag, in tal van zichtbare en onzichtbare sporen. De Stad wil hierover informeren en sensibiliseren. De infoborden plaatsen de beelden, gedenkstenen en pleinen in een nieuwe hedendaagse context.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.