Koop Lokaal

Hoofdthemas

Sinds 2018 worden over heel Vlaanderen tal van activiteiten op poten gezet om lekkers van lokale producenten aan te prijzen. Ook in Oostende is al een tijdje vanalles aan het bewegen. Ontdekte je al de korteketenproducenten in de Oostendse regio? Wil je op verkenning langs de boerderijen in de regio Oostende? Neem dan zeker een kijkje op de korteketenkaart. En wist je dat je de onze hoeves kan bekijken via de stadshoeveroute: een fietstocht (30 km) en wandeltocht (15 km) door het Oostendse platteland en langs Oostendse boerderijen. 

Op 15 mei 2021 werd een gloednieuwe route gelanceerd: de Oostendse Smoefelroute. Deze route leidt je langs streekproducenten met een 100% West-Vlaams label. Onderaan deze pagina vind je een kaartje om je langs alle leuke adresjes te leiden.

Meer info

Waar kun je zoal terecht?

100% West-Vlaams

Streekproducten Deschildre
Streekproducten belevingswinkel op een unieke locatie. Productie van eigen streekproducten in open atelier, maar ook verkoop van de door Vlaanderen en West-Vlaanderen erkende streekproducten. Proef een kopje koffie van West-Vlaanderen of drink een biertje uit verschillende Vlaamse streken met een lekker degustatiebord van zelfgemaakte charcuterie. 

Daarnaast staat Streekproducten Deschildre lokaal gekend voor de productie van Seameat (charcuterie met zeewier). De 'zeesaucisse' is een van de zes soorten Seameat die met het lokale zeewier van de Seaweedchef gemaakt wordt. De 'zeesaucisse' is een tapasidee en past perfect bij een heerlijk lokaal biertje.

Reserveer je picknick bij Streekproducten Deschildre en geniet van de lokale lekkernijen in de duinen en op het strand. Alle verpakkingsmaterialen zijn ecologisch afbreekbaar. Basismanden kunnen uitgebreid worden naar specifieke smaken. 

Maritiem Plein 2, 8400 Oostende
059 70 25 20 - 0483 06 68 16
info@deschildre-streekproducten.be
www.deschildre-streekproducten.be

Aroma-Koffie
Na een carrière in koffie, kocht vader Marc Lams vijf jaar geleden zijn eigen koffiebranderij. De drie kinderen Floor, Waut en Sam stapten vol enthousiasme mee in het koffieverhaal.

In heel wat horecazaken van de ruime kuststreek kan je genieten van hun verse en ambachtelijke koffie. Het familiebedrijf staat voor één merk en één smaak.

Aroma-koffie kiest voor 100% Arabica, die ze met zorg traag roosteren om de milde smaken te behouden. Het gebruik van enkel Arabica koffiebonen zorgt ervoor dat er weinig cafeïne in de koffie terug te vinden is. Ook in de smaak is dit verschil op te merken. Door geen Robusta koffiebonen toe te voegen, heeft de koffie een zachte en milde smaak en zijn er geen bittere en zure toetsen aanwezig.

Nieuwpoortsesteenweg 288, 8400 Oostende
059 80 99 23 - 0494 83 71 19
info@aroma-koffie.be 
www.aroma-koffie.be

De Oesterput
Sinds 1995 worden er terug in België oesters gekweekt. Onze Oostendse oesters worden van klein zaadje gekweekt tot een volwaardige lekkernij die we tijdens de wintermaanden oogsten. Dankzij het voedingsrijke water in de Spuikom en een goede opvolging krijg je een vlezige oester, zacht ziltig van smaak.

De oesters worden zowel aan horeca, distributiesector als particuliere klanten aangeboden.

Schietbaanstraat 86, 8400 Oostende
059 33.08.73
info@aquacultuur.be 
www.aquacultuur.be

Délice nv
Na 10 jaar ervaring in de wereld van de patisserie startte Marc Hauspy zijn eigen chocoladezaak in 1976. Enkele jaren later vergezelde zijn vrouw Harolda hem en in 1978 openden ze samen een nieuwe winkel en productieatelier.

Vandaag is de chocolaterie Délice een goedgekende zaak met een hoge reputatie in België en het buitenland. Samen met een team van professionele medewerkers garanderen wij een constant niveau van kwaliteit. De uitdaging voor onze toekomst is om innoverende en kwalitatief hoogstaande chocoladeproducten te maken zonder compromissen. Wij streven ernaar om relaties uit te bouwen op lange termijn met klanten wiens uitstraling wij een extra waarde willen geven.

Solvaylaan 16, 8400 Oostende
059 33 97 27
anneleen@delicenv.be 
www.delice-chocolaterie.be

Bakkerij Desmedt
Bakkerij Desmedt werd in 1945 in de Stuiverstraat opgericht. Jean-Pierre Desmedt nam de zaak over in 1969 en ondertussen staat ook de derde generatie mee aan het roer.

Begin jaren 1980 steunde Jean-Pierre Desmedt mee de heropleving van de Oostendse zeebeschuit. Je kan bij hen bovendien ook nog terecht voor het Ensorgebak, gecreëerd in 1986.

Een Oostendse zeebeschuit is een zeer eenvoudig gebak op basis van tarwebloem, water, vetstof en zout. Vroeger waren scheepsbeschuiten grote en dikke beschuiten, ook bekend als 'het brood van de schippers'. Deze beschuiten blijven maanden lang goed, ideaal voor de vissers tijdens hun lange zeetochten.

Stuiverstraat 204, 8400 Oostende
059 70 42 01
bakkerijdesmedt@gmail.com

Bakkerij Vanheste
Dirk Vanheste behoudt twee mooie tradities in zijn Oostendse bakkerij: splitwafels én speculoos met glazuur.

Grootvader Jerome Vanheste bakte al vóór de Tweede Wereldoorlog glazuurspeculaas in Oostende. Toen kregen de koeken nog hun vorm in speculaasplanken. Vervolgens schafte vader Willy zich de speculaasmachine aan waarmee Dirk vandaag nog steeds zijn glazuurspeculaas walst of uitrolt.

Torhoutsesteenweg 202, 8400 Oostende
059 51 61 16
dirk.vanheste1@telenet.be
www.bakkerijvanheste.com

Stadsbrouwerij 't Koelschip Oostende
De Oostendse stadsbrouwerij ging in 2015 officieel van start met een unicum: Blonde Kuif, het Cowboy Henk-bier van buurman Herr Seele, die voor de gelegenheid de biertank heeft beschilderd.

Vandaag wordt naarstig verder gebrouwd aan dit succes. Terwijl bij de opstart amper 60 liter gebrouwen kon worden, staan de huidige installaties en tanks garant voor 50.000 liter. Sandy en Ive ontvangen je graag in hun koelschip.

Van Iseghemlaan 101, 8400 Oostende
0494 24 62 57
debierpromotor@skynet.be

Olivier Willems
Chocolaterie wordt gastronomische kunst bij Olivier Willems. In elke praline smaak je meer dan 25 jaar verfijnd vakmanschap. Vanuit de winkel in Oostende kijk je binnen in Oliviers werkatelier waar hij nieuwe smaken ontwikkelt en klassieke creaties naar het hoogste niveau tilt.

De praline 'Ostend Honey' is gemaakt met Oostendse honing, duindoornbes en karamel; het lekkerste chocoladebijtje van de streek.

De 'Poppolou Rock' is een praline een chocoladeganache van het lokale PoppoLou-bier en karamel met Açai bes uit Brazilië, afgewerkt met zeezout. Gault&Millau en Callebaut riepen de praline in 2017 uit tot de meest innovatieve in België.

Alfons Pieterslaan 120, 8400 Oostende
059 70 99 31
info@olivierwillems.be
www.olivierwillems.be

Hoeves en Vistrap

De Biopluktuin
Zelf een jaar lang zelf je groenten oogsten? Word dan lid van de Biopluktuin in de Tuinen van Stene.  Het is een gezond, duurzaam en eerlijk systeem. De keten is heel kort, verser kan niet. Je behoudt het maximum aan smaak en vitaminen. Je ervaart hoe alles groeit en bloeit, je leeft en eet met de seizoenen mee en je leert enkele vergeten groenten kennen en nieuwe smaken ontdekken. En als je wil, kan je de boer af en toe een handje komen helpen.  

Stuiverstraat 599, 8400 Oostende
0490 44 11 62
pieter@biopluktuin.be 
www.biopluktuin.be

Hoeve Nieuwenhove
In deze hoeve kan je verse melk, boter en karnemelk kopen. Ze doen ook nog steeds een huis-aan-huisronde en leveren hun verse producten aan de horeca in Oostende.

Gistelsesteenweg 609, 8400 Oostende

Openingstijden
maandag, woensdag en vrijdag: 9.00 - 11.00 uur

Hoevewinkel ’t Buitenbeentje 
't Buitenbeentje biedt heerlijke producten aan, rechtstreeks van de boer én gekweekt met een hart.

Hoeve Sanders, Stenedorpstraat 1, 8400 Oostende
buitenbeentje@buitengoed.be

Openingstijden
woensdag van 14.00 tot 18.00 uur en vrijdag van 15.00 tot 18.00

De Vistrap
Voor kraakverse Noordzeevis en heerlijke grijze garnalen moet je op de Vistrap zijn. ’s Nachts gevangen, en straks in jouw pan?

Visserskaai, 8400 Oostende
www.visitoostende.be/nl/vistrap

Hertenfinesse

De hertenboerderij 'Hertenfinesse' is gelegen nabij het stadsrandbos van Oostende, tussen het Zoute- en Keignaert- natuurgebied met vlakbij de oude spoorwegberm 'Groene 62'. Deze boerderij werd opgericht in 2008 met als doel een evenwicht te vinden tussen landbouw en natuur.

Reserveer vanaf 10 personen een hoevepicknick (19 euro/persoon), inclusief een rondleiding van 1,50 uur.
Voor grotere groepen wordt een toeslag aangerekend.

Gistelsesteenweg 597, 8400 Oostende
059 80 71 55
info@hertenfinesse.be 
www.hertenfinesse.be

Meer lokaal aanbod?

Modest
In de afvalvrije winkel Modest kan je een assortiment verse West-Vlaamse bioproducten vinden, zoals zuivel, artisanale groenten- of vegan burgers, quiche met seizoensgroenten en groenten van de regio Brugge-Oostende (geleverd door Simon van Ter Doorn)

Torhoutsesteenweg 30, 8400 Oostende
059 26 87 45
www.bemodest.be