De Korte Keten

Hoofdthemas

Boerenmarkt

In Mariakerke - op het Mariakerkeplein - is er een Boerenmarkt, tweewekelijks op woensdag tussen 14.00 en 18.00 uur. De Boerenmarkt biedt verse producten, rechtstreeks te koop bij de producent.

Meer info en alle data vind je hier.


Buurderij

Bestel je lokale producten rechtstreeks van bij de producent graag online, dan is de buurderij De 3 Platanen in Mariakerke iets voor jou (Nieuwpoortsesteenweg 759). Een Buurderij brengt Boeren en Buren samen. Je kan wekelijks lokale producenten ontmoeten en je verse lokale producten ophalen van 17.30 tot 18.30 uur.

Lokale groenten, fruit, brood, zuivel, vleeswaren, streekproducten en artisanale bereidingen, je vindt het allemaal. Kom de Producenten ontmoeten en ontdek een nieuwe manier van eten die de natuur én de lokale landbouw ten goede komt.

Meer informatie over het concept van de Buurderij en je eerste bestelling plaatsen, kan via de website https://boerenenburen.be/nl-BE/assemblies/14110


Hoeves en Vistrap

De Biopluktuin
Zelf een jaar lang zelf je groenten oogsten? Word dan lid van de Biopluktuin in de Tuinen van Stene.  Het is een gezond, duurzaam en eerlijk systeem. De keten is heel kort, verser kan niet. Je behoudt het maximum aan smaak en vitaminen. Je ervaart hoe alles groeit en bloeit, je leeft en eet met de seizoenen mee en je leert enkele vergeten groenten kennen en nieuwe smaken ontdekken. En als je wil, kan je de boer af en toe een handje komen helpen.  

Tuinen van Stene (ingang via Stenedorpstraat 1)
0472 61 90 81
info@buitengoed.be
www.biopluktuin.be

Hoeve Nieuwenhove
In deze hoeve kan je verse melk, boter en karnemelk kopen. Ze doen ook nog steeds een huis-aan-huisronde en leveren hun verse producten aan de horeca in Oostende.

Gistelsesteenweg 609
059 26 88 74
peter.scharlaken@telenet.be
www.visitoostende.be/nl/nieuwenhove

Openingstijden
maandag en vrijdag: 9.00 - 12.00 uur en 15.00 - 18.30 uur
woensdag en zaterdag: 9.00 - 12.00 uur

Hoevewinkel ’t Buitenbeentje 
't Buitenbeentje biedt heerlijke producten aan, rechtstreeks van de boer én gekweekt met een hart.

De hoevewinkel bevindt zich in de grote schuur van Kinderboerderij De Lange Schuur. Op woensdagmiddag staan de mensen van Duinhelm vzw paraat om de winkel open te houden en op vrijdagnamiddag kan je er terecht bij een van de vrijwilligers. De groenten die je er terugvindt worden bovendien ook nog geoogst met hulp van vele vrijwilligers op het veld. Hoevewinkel 't Buitenbeentje is met andere woorden een echt sociaal-inclusief project dat door veel handen gedragen wordt.  

In de hoevewinkel kan je onder andere terecht voor een assortiment biologische groenten, dagvers geoogst uit de Biopluktuin of van collega-bioboeren via Jan De Vry van BioBrugsOmmeland. Naast de groenten hebben we ook biologische eieren van de eigen kippen. 

Chef on the move, Jan Wydooghe, maakt iedere week vegetarische quiches en burgers met de groenten van de Biopluktuin. 

Ook vind je er natuurvlees van de koeien van de Buitengoedboerderij en appelsap van de Kinderboerderij. Ze bieden ook enkele producten zoals nestkastjes, insectenhotels, confituur en gedroogd fruit aan, gemaakt door de mensen van Duinhelm

Het aanbod varieert van week tot week en naargelang de seizoenen. 

Kinderboerderij De Lange Schuur, Stuiverstraat 599
buitenbeentje@buitengoed.be

Openingstijden
woensdag en vrijdag: 14.00 - 18.00 uur
www.buitengoed.be/hoevewinkel

Garnaalkroket

In een tomaatje gepropt, in een smeus gedraaid of gewoon los uit het vuistje; garnalen zijn altijd een goede keuze. Maar aangezien het leven net iets mooier is met een laagje paneermeel, overtreft niets de smeuïge garnaalkroket. Kan jij ook niet genoeg krijgen van de heerlijke Oostendse Garnaalkroket?

Een Vlaams Streekproduct

Goudbruin en krokant aan de buitenkant. En vanbinnen: smeuïg en gul met de garnalen. Niet zómaar garnalen. Wél Noordzeegarnalen gevangen door Oostendse kustvissers. De Oostendse garnaalkroket is zo’n uniek streekgerecht, dat het nu door VLAM officieel erkend wordt als Vlaams Streekproduct en het label 'Eetbaar Erfgoed' krijgt. 

Traditionele streekproducten moeten voldoen aan vijf criteria om dat label te krijgen. Zo worden ze bereid met grondstoffen uit de streek of volgens een traditionele bereiding. De producten worden door de lokale bevolking gezien als een ‘traditioneel streekeigen product’ en worden op ambachtelijke wijze gemaakt volgens de streektraditie. De streekproducten worden bereid in de streek van oorsprong én ze moeten al minstens 25 jaar bestaan. 


De Vistrap
Voor kraakverse Noordzeevis en heerlijke grijze garnalen moet je op de Vistrap zijn. ’s Nachts gevangen, en straks in jouw pan?

Hertenfinesse

De hertenboerderij 'Hertenfinesse' is gelegen nabij het stadsrandbos van Oostende, tussen het Zoute- en Keignaert- natuurgebied met vlakbij de oude spoorwegberm 'Groene 62'. Deze boerderij werd opgericht in 2008 met als doel een evenwicht te vinden tussen landbouw en natuur.

Reserveer vanaf 10 personen een hoevepicknick (19 euro/persoon), inclusief een rondleiding van 1,50 uur.
Voor grotere groepen wordt een toeslag aangerekend.

Gistelsesteenweg 597
059 80 71 55
info@hertenfinesse.be 
www.hertenfinesse.be


100% West-Vlaams

Streekproducten Deschildre
Streekproducten belevingswinkel op een unieke locatie. Productie van eigen streekproducten in open atelier, maar ook verkoop van de door Vlaanderen en West-Vlaanderen erkende streekproducten. Proef een kopje koffie van West-Vlaanderen of drink een biertje uit verschillende Vlaamse streken met een lekker degustatiebord van zelfgemaakte charcuterie. 

Daarnaast staat Streekproducten Deschildre lokaal gekend voor de productie van Seameat (charcuterie met zeewier). De 'zeesaucisse' is een van de zes soorten Seameat die met het lokale zeewier van de Seaweedchef gemaakt wordt. De 'zeesaucisse' is een tapasidee en past perfect bij een heerlijk lokaal biertje.

Reserveer je picknick bij Streekproducten Deschildre en geniet van de lokale lekkernijen in de duinen en op het strand. Alle verpakkingsmaterialen zijn ecologisch afbreekbaar. Basismanden kunnen uitgebreid worden naar specifieke smaken. 

Deschildre ontwikkelde een wandeling van 6 km op de Oosteroever van Oostende. Deze passeert aan verschillende voedselinitiatieven en belangrijke gebouwen op de site. Meer info vind je hier.

Stadsbrouwerij 't Koelschip Oostende
De Oostendse stadsbrouwerij ging in 2015 officieel van start met een unicum: Blonde Kuif, het Cowboy Henk-bier van buurman Herr Seele, die voor de gelegenheid de biertank heeft beschilderd.

Vandaag wordt naarstig verder gebrouwd aan dit succes. Terwijl bij de opstart amper 60 liter gebrouwen kon worden, staan de huidige installaties en tanks garant voor 50.000 liter. Sandy en Ive ontvangen je graag in hun koelschip.

  • De stadsbrouwerij gaat ook creatief aan de slag met hun bierbostel (wat over blijft na het brouwen). Bakkerij Nico, bakkerij Riviera en bakkerij Wallecam in Oostende bakken heerlijk ‘bostelbrood’. Daarnaast maakt ’t Koelschip ook eigen versgebakken granola gemengd met 30% bostel van de Oostende Bonsoir 8,400% (te verkrijgen in de brouwerij, bij Primeurs Achiel en in verschillende Oostendse hotels).

Van Iseghemlaan 101
0494 24 62 57
debierpromotor@skynet.be

Olivier Willems
Chocolaterie wordt gastronomische kunst bij Olivier Willems. In elke praline smaak je meer dan 25 jaar verfijnd vakmanschap. Vanuit de winkel in Oostende kijk je binnen in Oliviers werkatelier waar hij nieuwe smaken ontwikkelt en klassieke creaties naar het hoogste niveau tilt.

De praline 'Ostend Honey' is gemaakt met Oostendse honing, duindoornbes en karamel; het lekkerste chocoladebijtje van de streek.

De 'Poppolou Rock' is een praline een chocoladeganache van het lokale PoppoLou-bier en karamel met Açai bes uit Brazilië, afgewerkt met zeezout. Gault&Millau en Callebaut riepen de praline in 2017 uit tot de meest innovatieve in België.

Alfons Pieterslaan 120
059 70 99 31
info@olivierwillems.be
www.olivierwillems.be

Aroma-Koffie
Na een carrière in koffie, kocht vader Marc Lams vijf jaar geleden zijn eigen koffiebranderij. De drie kinderen Floor, Waut en Sam stapten vol enthousiasme mee in het koffieverhaal.

In heel wat horecazaken van de ruime kuststreek kan je genieten van hun verse en ambachtelijke koffie. Het familiebedrijf staat voor één merk en één smaak.

Aroma-koffie kiest voor 100% Arabica, die ze met zorg traag roosteren om de milde smaken te behouden. Het gebruik van enkel Arabica koffiebonen zorgt ervoor dat er weinig cafeïne in de koffie terug te vinden is. Ook in de smaak is dit verschil op te merken. Door geen Robusta koffiebonen toe te voegen, heeft de koffie een zachte en milde smaak en zijn er geen bittere en zure toetsen aanwezig.

Nieuwpoortsesteenweg 288
059 80 99 23 - 0494 83 71 19
info@aroma-koffie.be 
www.aroma-koffie.be

De Oesterput
Sinds 1995 worden er terug in België oesters gekweekt. Onze Oostendse oesters worden van klein zaadje gekweekt tot een volwaardige lekkernij die we tijdens de wintermaanden oogsten. Dankzij het voedingsrijke water in de Spuikom en een goede opvolging krijg je een vlezige oester, zacht ziltig van smaak.

De oesters worden zowel aan horeca, distributiesector als particuliere klanten aangeboden.

Schietbaanstraat 86
059 33 08 73
info@aquacultuur.be 
www.aquacultuur.be

Délice nv
Na 10 jaar ervaring in de wereld van de patisserie startte Marc Hauspy zijn eigen chocoladezaak in 1976. Enkele jaren later vergezelde zijn vrouw Harolda hem en in 1978 openden ze samen een nieuwe winkel en productieatelier.

Vandaag is de chocolaterie Délice een goedgekende zaak met een hoge reputatie in België en het buitenland. Samen met een team van professionele medewerkers garanderen wij een constant niveau van kwaliteit. De uitdaging voor onze toekomst is om innoverende en kwalitatief hoogstaande chocoladeproducten te maken zonder compromissen. Wij streven ernaar om relaties uit te bouwen op lange termijn met klanten wiens uitstraling wij een extra waarde willen geven.

Bakkerij Desmedt
Bakkerij Desmedt werd in 1945 in de Stuiverstraat opgericht. Jean-Pierre Desmedt nam de zaak over in 1969 en ondertussen staat ook de derde generatie mee aan het roer.

Begin jaren 1980 steunde Jean-Pierre Desmedt mee de heropleving van de Oostendse zeebeschuit. Je kan bij hen bovendien ook nog terecht voor het Ensorgebak, gecreëerd in 1986.

Een Oostendse zeebeschuit is een zeer eenvoudig gebak op basis van tarwebloem, water, vetstof en zout. Vroeger waren scheepsbeschuiten grote en dikke beschuiten, ook bekend als 'het brood van de schippers'. Deze beschuiten blijven maanden lang goed, ideaal voor de vissers tijdens hun lange zeetochten.

Stuiverstraat 204
059 70 42 01
bakkerijdesmedt@gmail.com

Bakkerij Vanheste
Dirk Vanheste behoudt twee mooie tradities in zijn Oostendse bakkerij: splitwafels én speculoos met glazuur.

Grootvader Jerome Vanheste bakte al vóór de Tweede Wereldoorlog glazuurspeculaas in Oostende. Toen kregen de koeken nog hun vorm in speculaasplanken. Vervolgens schafte vader Willy zich de speculaasmachine aan waarmee Dirk vandaag nog steeds zijn glazuurspeculaas walst of uitrolt.

Torhoutsesteenweg 202
059 51 61 16
dirk.vanheste1@telenet.be
www.bakkerijvanheste.com

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.