Kringloopwinkel - recyclage (Gambia)

Hoofdthemas

Read this page in English

Recyclage

De stortplaatsen in Gambia - en bij uitbreiding in de meeste lage inkomenslanden - kunnen als een ecologisch drama worden beschouwd. Omgeven door giftige rookwalmen en stank scheiden mensen op de stortplaatsen bruikbaar materiaal van brandbaar.

Er zijn geen verbrandingsovens en weinig mogelijkheden om het afval van geïmporteerde goederen te recycleren en te hergebruiken. Lokale overheden beschikken over te weinig middelen om een efficiënt afvalophaal-beleid te garanderen. Het gevolg is dat er op de stortplaatsen een enorme chemische verontreiniging plaatsvindt en dat de verbranding in stedelijke gebieden voor nog meer ongezonde lucht zorgt.

Women Initiative The Gambia (WIG) werd opgericht door Isatou Ceesay en legt zich toe op het opleiden van vrouwen die met kleinschalige afvalverwerking hun inkomen doen toenemen. Zo ontwikkelde WIG een manier om kookbriketten te maken van kokosnootschalen en pindanootschillen. Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor houtskool. Houtskool is de meest gebruikte energiebron om op te koken, maar levert een nefaste bijdrage aan de ontbossing.

In 2020 ontving de stedenband Oostende-Banjul een Europese projectsubsidie waarmee onder andere twee opvalophaal-trucks en 5700 afvalcontainers werden aangekocht. Hiermee kan de Banjul City Council (BCC) aan de slag om een beter afvalophaal-beleid uit te werken.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.