Herdenkingsmonument Wereldlichtjesdag

Samenwerkingsproject Kunstacademie aan Zee – Stad Oostende: Reeds enkele jaren komt de vraag van de stad om vanuit KAZ voor Wereldlichtjesdag een tijdelijk herdenkingsmonument te ontwerpen. Dit wereldwijd concept vindt op 11 december plaats.

Op deze dag worden alle overleden kinderen herdacht, zowel sterrenkindjes als kinderen waar we na de geboorte of jaren later afscheid van hebben moeten nemen.

Om die ouders een hart onder de riem te steken en om duidelijk te maken dat ze niet alleen zijn met hun verdriet, is iedereen welkom op zondag 11 december om 19.00 uur op de stedelijke begraafplaats in de Stuiverstraat.

Het kunstwerk 'Het Sterrenkind' van Mirei Bonte, student Beeldhouwen en Ruimtelijke Kunst aan de Kunstacademie Aan Zee, wordt tevens op dat moment onthuld.

Een mooi project waar leerlingen van het atelier Beeldhouwen en Ruimtelijke kunst steeds graag aan meegewerkt hebben. Na meerdere geslaagde edities hebben we samen met de stad gezocht naar een mogelijkheid om enerzijds het project duurzamer te maken en de sculpturen of installaties minder tijdelijk te presenten, maar anderzijds ook het concept open te trekken en beter te verwerken in het leertraject van de volwassenen.

Leerlingen die willen deelnemen of die het parcours willen doorlopen wordt gevraagd om een ontwerp te maken voor een semipermanent sculptuur in de openbare ruimte, geschikt voor de specifieke locatie en binnen het thema van de herdenking. 

Het werk van Mirei Bonte dat finaal geselecteerd werd, werd deze week opgehaald in de Kunstacademie Aan zee en vervoerd naar de begraafplaats in de Stuiverstraat. Geen sinecure! Het concept en proces van deze samenwerking tussen de Kunstacademie aan Zee en de stad Oostende kadert in het pedagogisch project van de academie.

Gepubliceerd op donderdag 27 oktober 2022 17.41 u.