Raoul Servais

Raoul Servais werd geboren in Oostende in 1928. Hij studeerde toegepaste kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent (KASK). Na zijn studies verzorgde hij vooral het concept en/of uitvoering van monumentale schilderijen, zoals deze op de Wereldtentoonstelling '58 voor de stad Oostende, ook meerdere schoolgebouwen en, als medewerker van René Margritte, het schilderen van "Le Domaine Enchanté" in het Casino van Knokke. Zijn jongste decoratief concept bedacht Servais voor het Brussels metro-station Houba-Brugman, Pierre Vlerick voert het project uit.
Zijn onafhankelijk plastisch en grafisch oeuvre is zelden tentoongesteld geweest ten voordele van zijn toegepast grafisch werk voor de tekenfilm.
Hij is stichter van het eerste animatiefilmonderricht in Europe in de schoot van de Gentse KASK. Hij doceerde eveneens aan het Hoger Instituut La Cambre te Brussel en aan het Centre Tertaire in Valenciennes.
Ook was hij gastdocent aan het Columbia College in Chicago en aan het California Institute of Arts in Los Angeles.
Raoul Servais verwezenlijkte een twintigtal films die meer dan dertig nationale en internationale festivalonderscheidingen behaalden, waaronder de grote prijs op de Mostra van Venetië, de Speciale Prijs van de Jury in Cannes en de Gouden Palm eveneens in Cannes.
In Canada ontving hij de Norman McLaren Heritage prijs, in Valladolid De Gouden Aar voor zijn filmcarrière, in Brugge de Achilles Van Acker prijs, en in West-Vlaanderen de Vijfjaarlijkse Cultuurprijs. Hij was cultureel ambassadeur van Vlaanderen. In 1973 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Academie voor Kunst en Wetenschappen van België.
Zijn grafisch-filmisch oeuvre werd tentoongesteld in België, Frankrijk, Canada, Brazilië en Japan. Hommages, gepaard met filmretrospectieven gingen door in Parijs, Annency, Saint-Etienne, Valladolid, Madrid, Sienna, Montréal, Vancouver, New York (Museum of Modern Art en Ziegfeld Theatre), Chicago, Hollywood, Tokyo, Osaka, Hiroshima, Taïchung, Kanton, Teheran, Bursa, Kaïro, Rio de Janeiro en Sao Paulo.
Dimmereieweg 3

8432 Leffinge

Tel. 059/27.93.04
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.