Mathieu V Staelens

Op 23 maart 1980 ziet Mathieu in Oostende het zeelicht. Na zijn studies Schilderkunst en Wijsbegeerte vestigde hij zich in Antwerpen.

Mathieu deelt het felle coloriet van zijn beroemde stadsgenoot James Ensor. En net als Ensor lijkt de wereld niet voorbereid op zijn komst. Dus volgt er thuis, op het internaat, de kunstschool en de kunstwereld een wild, fel, rebels en passioneel kunstenaarsleven.

Het hart van zijn werk bestaat uit hyperfijn geborstelde, volbloed realistische schilderijen, samengebracht in dwingende, bijna paranoïde installaties. Recentelijk heeft hij zijn repertoire verbreed met de opname van sculpturaal werk in zijn installaties. De toeschouwer zal en moet in deze installaties de Moeilijke Maatschappelijke Vragen over Het Systeem niet uit de weg gaan en dus komen project per project de Grote Vragen ter tafel.

Het zijn de Vragen naar het actuele statuut van de Schoonheid, de Zin en de Geluksvraag. De vraag naar Geluk is persoonlijk, dus die wordt niet gesteld. Maar wel; wat wordt door het loutere stellen en/of het op een bepaalde wijze formuleren van de Schoonheid, Zin- of Geluksvraag in beweging gezet?

J.L.

Tentoonstellingen

Internationale en nationale solo- en groepstentoonstellingen in o.a.: Shanghai Zendai MoMA (C), Mukha Antwerp, Aeroplastics Gallery Brussels (B), Grusenmeyer Art Gallery Ghent (B), M&M Gallery Antwerp (B), Monty Antwerp (B), Factor 44 Antwerp (B) ...

Deelname aan Art Brussels, Salon du dessin Contemporain, met werk opgenomen in de collectie van het Shanghai Zendai MoMA (C), alsook in de private collectie van o.a. Martial Rayssee (FR), Liedts-Meesen (B), Leemans (B), Van Laer (USA) ...

Website www.mathieuvstaelens.net