Orfeo Ruilgrond

Orfeo Ruilgrond woont in Oostende en is schrijver, dichter en performer. Van beroep is hij klinisch psycholoog en systeemtherapeut. Niet verwonderlijk dat hij zijn werk relationele poëzie noemt en poëtisch proza. De uitspraak ‘Het is bijna onmogelijk om niet te worden wie de anderen denken dat je bent’ (Marquez) vat zijn visie in al zijn gelaagheid goed samen. Onze identiteit is verscheiden, contextgebonden en voortdurend in beweging.


In zijn werk ‘No reflection’ toont hij hoe we ons zelf nooit kunnen zien: de spiegel van de ander vervormt ons en construeert een persoon met wie we niet samenvallen. De illusie van één persoonlijkheid wordt hiermee doorbroken. We zijn verschillende mannen en vrouwen en gereflecteerd door anderen. Het uniek samenspel tussen persoon en reflectie wordt hier benadrukt.


In de tweede video ‘Come and take me’ wordt de dominantie van de omgeving die ons opdrachten geeft nog eens extra geaccentueerd. De liefde waar we zo naar verlangen en die tegelijk paradoxaal is en ons steeds te slim af is.


In het derde werk ‘Brain feelings’ beklemtoont Ruilgrond dat gevoelens gedachten zijn. We kijken naar hersenen en we voelen daarbij complexe gedachten. We kijken ook naar wat in ons hoofd zit en wat hopelijk openvalt en openstaat voor indrukken van buiten.


Orfeo Ruilgrond legt voortdurend verbanden tussen verschillende disciplines: filosofie, kunst, psychotherapie, film, poëzie enz.

Hij schreef een aantal wetenschappelijke artikels die verbanden zoeken in tijdschriften Metaforum, Tijdschrift voor Familietherapie, Systeemtheoretisch bullitin enz. en heeft verscheidene literaire

publicaties op zijn naam: ‘Waarom Stephen niets tegen zijn gezin vertelde’, ‘Dubbelheid’, ‘Het schromelijk geluk’, ‘ Het enig geluk’, ‘Het middelpunt van de afwezigheid’, ‘Gesprekken met U’ enz.


Recente optredens:
• TAZ Oostende (2011)
• Liefde tussen de lijnen Oostende (2012)
• Stadsschouwburg Maastricht (2012)
• Stadsschouwburg Bergen op Zoom (2012)
• Verschillende CC in Vlaanderen; St. Pietersleeuw, Meise enz.

E-mail springtijden@gmail.com

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.