Roland de Winter

Roland De Winter is een graficus ‘pur sang’. Zijn opleiding omvat naast vrije grafiek (Gent 1967-1970) ook glasraam, mozaïek en monumentaal tekenen. Hoewel hij al deze technieken beheerst en regelmatig uitvoerde, is zijn vrij werk puur grafisch. Diepdruk (ets, kopergravure, mezzotint) is zijn specialiteit, naast tekenen met potlood en zilverstift.

De oude technieken fascineren hem, maar zijn werk is vooral een commentaar op onze tijd. Met verwondering en ironie, maar ook met mededogen voor de menselijke zwakheden en poses bekijkt hij het menselijk bedrijf. Zijn verhalende prenten geven uitdrukking aan de persoonlijke mythologie van de maker, maar verwijzen ook naar de grote 'oerverhalen' van de Westerse beschaving, waarvan ze een hoogst persoonlijke interpretatie geven. Vaak wordt naar de ingewikkelde en poly-interpreteerbare menselijke relaties en (machts)verhoudingen verwezen via metaforen, zoals de maskerade, de commedia dell' arte en het circus. Daardoor krijgt het werk soms een surrealistisch en zelfs absurdistisch karakter.

Loopbaan

Zijn werk was te zien op tientallen tentoonstellingen in binnen- en buitenland (Frankrijk, Duitsland, Rusland, Japan, Tsjechië).
Hij werkte als illustrator in uitgeverij Roggeman Schellebelle van1972 tot 1979, was leraar tekenen in de Stedelijke Academie van Sint-Niklaas van 1975 tot 1979 en docent grafiek in Sint-Lucas Gent van 1977 tot 1996. Van 1996 tot 2005 was hij docent tekenen en coördinator van de lerarenopleiding beeldende kunsten in Sint-Lucas, Gent (Hogeschool WENK, Wetenschap en Kunst).
Daarnaast was hij docent Illustratietechnieken in het Plantin Genootschap, Antwerpen van 1995 tot 2011.

Uitgaven

In opdracht van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap maakte hij in 2002 de illustraties bij het onderwijsproject “Nieuwe Antieke Verhalen”.
Hij is de auteur van “Illustratietechnieken” in opdracht van het Plantin Genootschap n.a.v. Antwerpen Boekenstad, 2004 en van “Metamorphosis Naturalis”, illustratietechnieken in natuurhistorische dierenboeken, een uitgave van de Stadsbibliotheek Antwerpen n.a.v. “O dierbaar Antwerpen”, 2007.

Zijn nieuwe leefomgeving Oostende (sedert 2010) inspireerde hem tot de reeks ‘Les rêves inachevés’, waarin hij fantasie en dromen mengt met de al dan niet gerealiseerde architectuur van de stad tijdens de Belle Epoque onder het bewind van Leopold II.

Ter gelegenheid van ‘Buren bij Kunstenaars 2014’ verschijnt de map ‘Sotternijen’ met tien gedichten van Erwin Steyaert en tien (fac simile) tekeningen uit ‘Het Boek der Gekken’, een tekenboek waaraan Roland gedurende meer dan twintig jaar werkte.

E-mail rodewinter@gmail.com
Website www.rodewinter.be

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.