Tiemke Gauderis

Tiemke Gauderis beëindigde in juni 2013 de opleiding 'Vrije Grafiek en tekenkunst' aan Sint-Lucas te Gent. Haar werk bestaat voornamelijk uit grafiet- en houtskooltekeningen. Het tekenkundig onderzoek dat ze voert, richt zich op het verkennen van licht- en schaduwwerking in de architecturale ruimte. De ruimte waarin ze zich dagelijks begeeft, is haar inspiratiebron. Toch is het haar nooit te doen om de getrouwe weergave van die ruimtes. Ze staat eerder impressies op, die ze dan heel intuïtief en associatief verwerkt. De nieuw gecreëerde, onbestemde imaginaire ruimtes krijgen in haar werk op de meest uiteenlopende manieren gestalte. De ene ruimte lijkt traag, aarzelend te ontstaan, een andere lijkt in te krimpen of zich ongelimiteerd uit te breiden. Het gaat ook over ruimte die wordt ingenomen, afgebakend of opengebroken. Naast het aspect 'ruimte' is ook de factor 'tijd' van belang, de tijd die de toeschouwer nodig heeft om een beeld te lezen. Naast tekeningen op papier maakt ze ook tijdelijke tekeningen in situ op de muur die de kracht in zich dragen de reële ruimte te transformeren in een imaginaire ruimte. Interessant is ook dat het ene werk uit het andere lijkt te vloeien of voort te komen. Haar tekenwerk is een soort 'work in progress'. Een tekening op een bepaald moment genereert een andere op een later tijdstip. Er is geen beperkend concept, alleen 'één vloeiend kijkbeeld', om het met de woorden van filosoof Hans Theys te zeggen. (Tekst van Isabelle De Baets, Kunsthistorica, 22 september 2013).

Tiemke Gauderis was deelnemer aan de tentoonstelling 'Aan zee kan het waaien II' in de Venetiaanse Gaanderijen van 19 oktober 2013 tot 04 januari 2014. ‘Aan zee kan het waaien II’ is de 2de editie van een tentoonstellingenreeks voor beloftevolle beeldende kunstenaars met een jong oeuvre die een link met Oostende hebben.

E-mail tiemkegauderis@live.be
Website www.tiemkegauderis.blogspot.be

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.