Charlotte Mutsaers

Charlotte Mutsaers (Utrecht, 2 november 1942) is een Nederlands schrijfster, essayiste en kunstschilderes.

Mutsaers werd geboren als dochter van de kunsthistoricus Barend Mutsaers, die werkzaam was aan de Universiteit Utrecht. Na haar gymnasiumopleiding ging ze eerst Nederlands studeren in Amsterdam, waarna ze docente Nederlands werd aan het Hoger beroepsonderwijs. Ondertussen doorliep ze de avondopleiding tekenen en schilderen aan de Gerrit Rietveld Academie, eveneens in Amsterdam. Kort na haar eindexamen in schilderen en vrije grafiek werd ze vrijwel onmiddellijk als docente schilderen aan deze academie benoemd. Ze heeft er meer dan tien jaar les gegeven.

Behalve schilderijen en grafiek heeft Mutsaers ook postzegels ontworpen, illustraties gemaakt voor de Boekenbijlage van Vrij Nederland en talloze boeken van een omslag voorzien.

Haar schilderijen werden onder meer geëxposeerd bij Piet Clement, in het Frans Hals Museum te Haarlem, het Gemeentemuseum van Arnhem, de Nieuwe Kerk te Amsterdam en Museum de Beyerd te Breda. Op de tentoonstelling Paraat met pen en penseel in het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag in 2010 werd Mutsaers' dubbeltalent belicht.

Rond haar veertigste begon Mutsaers met schrijven. Op 2 april 2010 heeft de NPS de documentaire De wereld van Charlotte Mutsaers uitgezonden, een film van Suzanne Raes. In mei 2010 kreeg Mutsaers voor haar literaire verdiensten de P.C. Hooft-prijs uitgereikt.

Bibliografie
•1983 - Het circus van de geest (emblemata) 
•1985 - Hazepeper gevolgd door Napoleon, Sunt pueri pueri... en Varia (essays) 
•1986 - Mijnheer Donselaer zoekt een vrouw (beeldverhaal) 
•1988 - De markiezin (roman) 
•1988 - Hanegeschrei (beeldverhaal)
•1990 - Kersebloed (essays)
•1994 - Rachels rokje (roman)
•1996 - Paardejam (essays)
•1999 - Zeepijn (verhalenbundel)
•2002 - Bont. Uit de zoo van Charlotte Mutsaers
•2003 - Cheese! (boek en cd) 
•2008 - Koetsier Herfst (roman)
•2010 - Pedante pendules en andere wekkers (essays)

E-mail charlottemutsaers304@hotmail.com

Website www.charlottemutsaers.nl

Contact:

Uitgeverij De Bezige Bij

Van Miereveldstraat

11071 DW Amsterdam (NL)