Jan Simoens

Jan Simoen werd geboren in Oostende op 22 juli 1953 en groeide op in Middelkerke. Hij woont sinds 1975 in Vlaams-Brabant (Leuven). Aan de K. U. Leuven studeerde hij Romaanse talen. Sinds 1976 geeft hij met volle overgave Franse les aan Leuvense jongeren (15-18 jaar). Hij heeft twee kinderen: Ellen (1985) en Hendrik (1987).
In de jaren ’80 werkte Jan Simoen regelmatig als toneelfotograaf. Zo maakte hij kennis met regisseur Guy Cassiers, die hem aanmoedigde om te gaan schrijven. Zijn eerste toneelstuk Polaroid werd opgevoerd in 1989. Daarna volgde een eerste kinderboek Duizend Stenen Ogen en vrij snel daarna een tweede toneelstuk De Vierde Stad én het gelijknamige boek. 
In 1996 verscheen Met mij gaat alles goed, een adolescentenroman die gedeeltelijk gebaseerd is op waargebeurde feiten, namelijk de dood van een goede vriend aan de gevolgen van aids. Sindsdien is het werk van Jan Simoen meer getekend door de realiteit en de actualiteit.  Op Met mij gaat alles goed volgden En met Anna (1999) en Veel liefs van Michaël (2005). Samen vormen deze drie boeken (die zich voor een groot deel in Oostende afspelen) een trilogie over een familie in de eeuwwisseling.  
Voor de roman Met mij gaat alles goed ontving Jan Simoen in 1997 de Boekenwelp en in 1998 de Provinciale Literatuurprijs Vlaams-Brabant. De roman En met Anna werd in 2001 bekroond door de kinder-en jeugdjury (KJV).
Het nieuwe boek Veel liefs van Michaël wordt half oktober aan de pers gepresenteerd. 
Hoewel hij zich de laatste jaren meer op het schrijven van proza toelegt (kinderboeken, jeugdromans én een aanzienlijk aantal korte verhaaltjes voor kinderen, zo’n 250 tot hiertoe), blijft Jan Simoen ook voor het theater werken: hij schreef tot nu toe vijf toneelstukken (die allemaal werden opgevoerd), werkte voor het Festival van Vlaanderen en vertaalt ook regelmatig toneelteksten. Hij schreef ook hoorspelen voor Radio3 (nu Klara). 
Samen met de Oostendse tekenaar/illustrator Patrick Storms creëerde hij Sigi, een jongen van 12 ¾ jaar die heel hard probeert een echte puber te zijn. De avonturen van Sigi verschijnen elke maand in het tijdschrift ID (Averbode) en werden gebundeld in twee pockets.
Jan Simoen houdt van het strand in de winter, van mosselen met friet en van oude zwartwitfilms op zaterdagmiddag. Andere liefdes: tennis, zingen, fotografie en het park van Tervuren. 

Boeken

Duizend stenen ogen - ill. Klaas Storme - Bakermat, 1993, +8 
De vierde stad - ill. Klaas Verplancke - Bakermat, 1995, +10 
Met mij gaat alles goed - omslag Dooreman & Hendrycks - Querido, 1996, +15 
Aan de rand van het strand - ill. Thé Tjong-King - Averbode, 1997, +8 
En met Anna - omslag Dooreman & Hendrycks - Querido, 1999, + 15 
Sigi  -  ill. Patrick Storms – Averbode, 2003, + 11 
Sigi² - ill. Patrick Storms – Averbode, 2004, + 11 
Veel liefs van Michaël – omslag Pauline Hoogweg – Querido, 2005, + 15
 

In vertaling

 
Met mij gaat alles goed werd in het Italiaans en het Duits vertaald 
Aan de rand van het strand werd in het Duits vertaald 
En met Anna werd in het Engels vertaald (Australië, Nieuw-Zeeland, UK en USA)
 

Toneelstukken

‘Grondbeginselen’, productie Oud Huis Stekelbees, regie Guy Cassiers (1990)‘De Vierde Stad’, productie Het Gevolg, regie Annelies Laffleur/Ignace Cornelissen (1995) 
‘Polaroid’, productie Oud Huis Stekelbees, regie Guy Cassiers (1992) 
‘Het zicht op de heuvels’, productie KJT, regie Mark Schillemans (1994) 
‘Zijspoor’,  opdracht van AZG, productie KJT, regie Jan Verbist (1997)
 
Fonteinstraat 75/44

3000 Leuven

Tel. 016/22.90.78
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.