Katia Van Cauwenberghe

“Het leven zelf en alle mogelijkheden die ze biedt, heeft mij steeds geboeid, en mijn doelstelling is om alles zoveel mogelijk te verkennen en uit te diepen.” Hiermee vat de auteur haar persoonlijke levensvisie samen.  Haar boeken zijn hiervan volledig doordrongen.

Haar levenslicht flitste aan in Gent, maar ze groeide op in Oostende.  Katia studeerde latijn-wetenschappen en behaalde bachelor moderne talen in Brugge en marketing in Gent.  Ze werkte jarenlang als administratief bediende - receptioniste, terwijl haar loopbaan steeds meer in artistieke richting begon te evolueren.

Tegenwoordig kan Katia zich voltijds ontplooien als lesgeefster én artieste.  Ze begeleidt de cursus maatschappelijke oriëntatie voor buitenlandse mensen, in het kader van het inburgeringsbeleid voor nieuwkomers… een uitwisseling tussen verschillende culturen betekent een wederzijdse verrijking !  Daarnaast laat ze als natuurgids de kinderen op een interactieve manier proeven van de schoonheid van fauna en flora, en dit in opdracht van Horizon Educatief, Marien Ecologisch Centrum of Kinderboerderij.  Als basgitariste bij diverse rock- en bluesbands concerteert ze bijna wekelijks in België en buitenland.  Tenslotte trekt ze er als zwerver-ontdekkingsreiziger gemiddeld een 8-tal weken per jaar op uit.

And last but not least : het schrijven zit haar in het bloed !

Tijdens haar schooltijd won ze reeds enkele prijzen, liet de schrijfkunst daarna een tijdlang liggen, en nam vanaf 2005 de draad terug op, met als resultaat volgende 4 boeken :

  • de debuutroman “Ontworteld” : In dit fictief niet-autobiografisch verhaal onderzoekt een zus waarom haar broer zichzelf doodde.
  • de tweede roman “Illusies” : Aan de hand van een reisverhaal wil ze aantonen hoe grote wereldreligies, zoals islam en boeddhisme, het dagelijks leven van de mensen beïnvloeden.
  • het kinderboek “Wie is die zeeheks ?” : Hierin staan 10 zee- strand- en duinenverhalen met bijbehorende illustraties, educatieve versjes en doe-ideeën. Beroepstekenaar Staf Lambrecht verzorgde de illustraties.
  • het vierde boek : “Wat een heksenleven” : In deze roman worden de paranormale ervaringen van haar reisvriendin Jocelyne verwerkt in een fictief verhaal, afgewisseld met kritische noten.

Alle boekvoorstellingen werden een compleet evenement met theaterstukjes, expressie door kinderen of jongeren, interview, live muziek door haar muziekband, hapjes en drank voor de genodigden én ingeleid door de Oostendse burgemeester en/of schepen van cultuur.

Rond het derde boek werkte Katia een educatieve en artistieke heksensessie uit, een mix van vertelkunst, theater en muziek.  Hiermee toert ze in lagere scholen, bibliotheken, culturele en sociale huizen.  In november 2016 werd een fotomontage van voorbije optredens op Youtube geplaatst: “Wie is die zeeheks?”.

Horizon Educatief v.z.w. gebruikt een deel van deze schrijfsels voor themadagen en sessies, zoals “Sprookjes van de zee”, improvisatietheater,…

In het kader van haar vierde boek creëerde ze een interactieve auteurslezing rond paranormaliteit.  Want over dit onderwerp wordt heel wat zin en onzin de wereld in gestuurd !  Het aanwezige publiek, jongeren en/of volwassenen, kunnen deelnemen met een stellingenspel en discussies.  Om dit alles te laten bezinken, speelt de auteur enkele akoestische gitaarsongs.

Ondertussen begon de schrijfster aan de uitwerking van een vijfde boek : het ware verhaal een rijke Syrische advocatenfamilie, die door de oorlog alles verloor en in Oostende belandde.

Katia nam deel aan auteurspodia zoals de Boekenwoensdag van Sabam in Brussel; een panelgesprek van 3 schrijvers tijdens de Schrijfdag in onze Grote Post, georganiseerd door Creatief Schrijven v.z.w. uit Antwerpen; de voorstelling “Acht dichters” tijdens de Antwerpse Cultuurmarkt.  Sinds 2017 gaat in Oostende jaarlijks het Woordzee Festival op de Groentemarkt door : daar presenteerde ze haar heksenvoorstelling  en “OostGente”,  geproduceerd door internationaal theaterauteur Freek Neirynck (2017) en “Ballades op het balkon” (2018).

De eerste 2 boeken werden uitgeven bij “Free Musketeers”, een Nederlandse uitgeverij, die ondertussen bij het Centraal Boekhuis aansloot, het derde boek door de Culturele en Literaire Kring Het Beleefde Genot v.z.w. uit Zedelgem.  Het vierde boek én een heruitgave van het derde boek, werden gelanceerd door Het Punt uit Dendermonde, die ook op de Antwerpse Boekenbeurs vertegenwoordigd is.

Adres : Kwintebankstraat 11 in 8400 Oostende
Telefoon : 059/33.25.18

E-mail : katiavancauwenberghe@yahoo.com
Website : www.katiavancauwenberghe.be 
YouTube : Wie is die zeeheks?