Katia Van Cauwenberghe

“Het leven zelf en alle mogelijkheden die ze biedt, heeft mij steeds geboeid, en mijn doelstelling is om alles zoveel mogelijk te verkennen en uit te diepen.” Hiermee vat de auteur haar persoonlijke levensvisie samen.  Haar boeken zijn hiervan volledig doordrongen.

Haar levenslicht flitste aan in Gent, maar ze groeide op in Oostende.  Katia studeerde latijn-wetenschappen en behaalde bachelor moderne talen in Brugge en marketing in Gent.  Ze werkte jarenlang als administratief bediende - receptioniste, terwijl haar loopbaan steeds meer in artistieke richting begon te evolueren. 

Tegenwoordig kan Katia zich voltijds ontplooien als lesgeefster én artieste.  Ze begeleidt de cursus maatschappelijke oriëntatie voor buitenlandse mensen, in het kader van het inburgeringsbeleid voor nieuwkomers… een uitwisseling tussen verschillende culturen betekent een wederzijdse verrijking !  Daarnaast laat ze als natuurgids de kinderen op een interactieve manier proeven van de schoonheid van fauna en flora, en dit in opdracht van Horizon Educatief, Marien Ecologisch Centrum of Kinderboerderij.  Als basgitariste bij diverse rock- en bluesbands concerteert ze bijna wekelijks in België en buitenland.  Tenslotte trekt ze er als zwerver-ontdekkingsreiziger gemiddeld een 8-tal weken per jaar op uit.

And last but not least : het schrijven zit haar in het bloed !

Tijdens haar schooltijd won ze reeds enkele prijzen, liet de schrijfkunst daarna een tijdlang liggen, en nam vanaf 2005 de draad terug op, met als resultaat volgende 5 boeken :

  • de debuutroman “Ontworteld” : In dit fictief niet-autobiografisch verhaal onderzoekt een jonge vrouw waarom haar broer zich van het leven benam.
  • de tweede roman “Illusies” : Aan de hand van een reisverhaal door Marokko (deel 1) en Thailand (deel 2) wordt aangetoond hoe grote wereldreligies, zoals islam en boeddhisme, het dagelijks leven van de mensen beïnvloeden.
  • het kinderboek “Wie is die zeeheks ?” : Hierin staan 10 zee- strand- en duinenverhalen met bijbehorende illustraties, educatieve versjes en doe-ideeën. Beroepstekenaar Staf Lambrecht verzorgde de illustraties.
  • het vierde boek : “Wat een heksenleven” : De paranormale ervaringen van haar vroegere reisvriendin Jocelyne werden verwerkt in een fictief verhaal, afgewisseld met kritische noten
  • het vijfde boek "Vlucht uit het inferno" : Dit is het verhaal van een welstellende Syrische advocatenfamilie die door de oorlog alles verloor, vluchtte naar Turkije, daarna naar Egypte en tenslotte via de Middellandse Zee in Europa en België (Oostende) terechtkwam en hier een nieuw leven opbouwde.

Alle boekvoorstellingen werden een compleet evenement met theaterstukjes, expressie door kinderen of jongeren, interview, live muziek door haar muziekband, hapjes en drank voor de genodigden én ingeleid door de Oostendse burgemeester en/of schepen van cultuur.

Rond het derde boek werkte Katia een educatieve en artistieke heksensessie uit, een mix van vertelkunst, theater en muziek.  Hiermee toert ze in lagere scholen, bibliotheken, culturele en sociale huizen. 

In november 2016 werd een fotomontage van voorbije optredens op Youtube geplaatst :  zie https://www.youtube.com/watch?v=cCv2UsjtVFc.

Eind 2019 filmde Focus Televisie een fragment van mijn heksenvoorstelling, gevolgd door een kort interview : zie https://www.youtube.com/watch?v=VN080kMAzzQ&t=20s;

Horizon Educatief v.z.w. gebruikt een deel van deze schrijfsels voor themadagen en sessies, zoals “Sprookjes van de zee”, improvisatietheater,…

In 2020 werd een pdcast ontworpen van haar verhaal "Heks FIona en de zeerovers" (uit "Wie is die zeeheks ?" : zie https://www.youtube.com/playlist?list=PL814CiukKnT5cZr6Uw59qS33iTPPiUfKz. De tekst werd ingesproken door stemactrice Berdien Schepers en de illustraties werden ontworpen door Lucas Verhelst.. 

Voor jongeren en volwassen creëerde Katia een interactieve auteurslezing waarbij ze het publiek meeneemt in de thematieken van haar 5 boeken , afgewisseld met een stellingenspel , discussies en enkele live akoestische gitaarsongs.

Ondertussen begon de schrijfster aan de uitwerking van een zesde boek, maatschappijkritische slam poetry en reflecties over de wereld.

Katia nam deel aan auteurspodia zoals de Boekenwoensdag van Sabam in Brussel; een panelgesprek van 3 auteurs tijdens de Schrijfdag van Creatief Schrijven in onze Grote Post; de voorstelling “Acht dichters” tijdens de Antwerpse Cultuurmarkt,;het jaarlijks Woordzee Festival  in Oostende, “OostGente” en "Ballades op het balkon", geproduceerd door internationaal theaterauteur Freek Neirynck, de Oostendse Dag op de Wellingonrenbaan; muziekpresentatie tijdens de uitreiking van de Louis Paul Boonprijs aan stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen; de Antwerpse Boekenbeurs; het Cultuurweekend in Antwerpen,...

De eerste 2 boeken werden uitgeven bij Free Musketeers, een Nederlandse internetuitgeverij, het derde boek door de Culturele en Literaire Kring Het Beleefde Genot v.z.w. uit Zedelgem. Een heruitgave van dit derde boek, en het vierde en vijfde boek werden gelanceerd door Het Punt uit Dendermonde, die ook op de Antwerpse Boekenbeurs vertegenwoordigd was..

Adres : Kwintebankstraat 11 in 8400 Oostende
Telefoon : 059/33.25.18

E-mail : katiavancauwenberghe@yahoo.com
Website : www.katiavancauwenberghe.be 

Adres

Kwintebankstraat 11 , 8400 Oostende
Tel./GSM
059332518
Website
www.katiavancauwenberghe.be/

Sociale media

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.