Herlinde Seynaeve

Herlinde Seynaeve werd geboren in 1979. Haar familie is bijzonder kunstzinnig: haar vader Jef is kunstschilder, graficus en schilderijenrestaurator. In de generaties voor hem tellen we ook nog beeldhouwers en houtbewerkers. Zelf kreeg ze haar opleiding aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge en aan Sint-Lucas in Gent. Ze is Meester in de beeldhouwkunst en volgde ook nog een specifieke lerarenopleiding aan de Gentse Hogeschool en een opleiding juweelcreatie aan het Syntra in Kortrijk.

De carrière van Herlinde Seynaeve nam in 2002 een droomstart. Even onvoorzien als onverwacht was de opdracht die ze kreeg van het Stadsbestuur voor een belangrijke zeedijksculptuur. Op de “knik” in de dijk, ter hoogte van de renbaan, mocht Herlinde een sculptuur plaatsen. De opdracht was welomschreven: een bronzen sculptuur geïnspireerd op het beroemde schilderij “Duizeling” van Leon Spilliaert, het werk moest geplaatst worden op de daartoe voorziene concentrische trappenstructuur. Een site die een blikvanger moest worden voor wandelaars komende van Oostende centrum of van Mariakerke. Herlinde Seynaeve nam voldoende afstand, zonder de herkenbaarheid van het motief uit het oog te verliezen. “Umbra” duidt zowel op de schaduw die de figuur in de inkttekening van Spilliaert op de verontrustende trappentoren werpt; maar evenzeer op het besef dat de sculptuur-bewust-niets meer is dan een schaduw van Spilliaerts origineel.

“Umbra” leidt nu, sinds de installatie op de dijk eind juni 2002, een eigen leven. Dit markante scharnierpunt tussen de Zeedijk kant “stad” en kant “Mariakerke” werd reeds vaak gefotografeerd en afgebeeld in verschillende publicaties. De site is spontaan uitgegroeid tot een “banksculptuur”. Het is een sculptuur dicht bij en tussen de mensen, de droom van elke beeldhouwer. In een kleine documentaire display tijdens de zomer 2002 in het Museum voor Schone Kunsten kon het publiek de frêle wassen bozetto’s zien en zo het denk- en groeiproces van “Umbra” volgen. In Mu-Zee-Um, de educatieve dienst van de musea, bracht Herlinde met kinderen nog een crea-sessie rond het Umbra-thema.
Een constantein haar nog jongere oeuvre is de verbondenheid met de mens; de mens als volledige figuur, maar vooral toch geconcentreerd op het hoofd.

Zandvoordedorpstraat 81
8400 Oostende
Tel. 059/23.65.94

E-mail herlindeseynaeve@hotmail.com

Website users.pandora.be/HerlindeSeynaeve

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.