Marc Galle

Marc Galle werd geboren te Zottegem op 13 september 1962. Hij volgde opleidingen schilderkunst, grafiek en keramiek in de Zottegemse kunstacademie en in het Gentse Sint Lucas. Zijn vriendschap met de inmiddels overleden Patrick Merckaert loodste hem van de academische naar de hedendaagse kunstscene. Hij stond mee aan de wieg van het Roger Raveelmuseum te Machelen-Zulte en ging in Rozebeke de confrontatie aan met buitenlands talent op het hedendaagse kunstforum Kunst-in-Zwalm. Marc was ook talloze zomers te vinden in het eertijds bruisende kunstenaarsdorp Kwaremont en het nabijgelegen Avelgem en Spiere-Helkijn. Hij legde zich vanaf medio de jaren 2000 nagenoeg uitsluitend op de schilderkunst toe en bouwde contacten op met, onder meer, de Albanese schilder Hamidi Valdet, bij wie hij in het Franse Honfleur exposeerde, en Igor Shulman, die hij in Praag ontmoette.

In 2010 betrok Marc in Oostende een herenhuis uit de belle epoqueperiode, dat hij uitbouwde tot ontmoetingsplaats voor kunstenaars.  In 2012 won Marc een door de stad Oostende uitgeschreven wedstrijd beeldende kunsten met zijn drieluik Home(Un)Made. De jury prees de soepelheid van zijn schilderen en de beheersing van zijn vormentaal, en stelde dat zijn kleurgebruik de sfeer van de schilderijen van Luc Tuymans oproept.

Kunstcriticus Hugo Brutin stelde onder meer het volgende: Marc bouwt zijn doeken op met een zelfzekere zwier en een gedurfd aanwenden van toetsen en vlekken die de realiteit van het onderwerp, zijnde het gelaat, het personage of de ontmoeting, overstijgen en aldus een puur schilderkundige daad illustreren en sublimeren. Marc is een kunstenaar die de metier bezit, alsook durf om een eigen wereld plastisch uit te bouwen en de geestelijke bagage om zijn figuren en taferelen op volwaardige wijze uit te beelden en te bezielen, in een eigen stijl die een soepele toets bezit, een zelfzekere compositie illustreert, een persoonlijke geestelijke visie verraadt en een frisse kijk op wezens en dingen vorm geeft.

Frans Musinstraat 19
8400 Oostende
GSM 0497 07 43 20

E-mail marc_galle@telenet.be

Website www.marcgalle.be

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.