Nicole Derycker

Nicole Derycker werd in 1947 geboren als dochter en kleindochter van Oostendse vissers. Ze groeide op in ‘De Stad aan Zee’, studeerde er Latijn-Griekse aan het Koninklijk Lyceum en daarna regentaat Frans-Geschiedenis-Engels aan de Rijksnormaalschool te Brugge. Na een interim in het onderwijs ging ze in de Brugse boekhandel Raaklijn werken waar ze de afdeling psychologie, filosofie en spiritualiteit onder haar hoede kreeg; wat haar toeliet naar hartenlust te grasduinen in de vele werken over die onderwerpen.

Algauw wekte de eeuwenoude Indiase filosofie van non-dualiteit haar interesse en die interesse zou zich in de loop der jaren steeds meer verdiepen. Een andere fascinatie van Nicole is Bharata Natyam, een hedendaagse podiumdans ontstaan uit de eeuwenoude Zuid-Indiase tempeldansen. Nadat ze tijdens een reis naar India een dansvoorstelling bijwoonde, besloot ze bij haar terugkeer een opleiding te volgen bij de Gentse B.N.- danseres Jetty Roels.

In haar eerste jeugdboek voor 13+ (Dansen op blote voeten) dat in 2009 verscheen bij Davidsfonds/Infodok deelt ze haar liefde voor deze bijzondere dansvorm met de jonge lezers. Op hun vraag kwam er in 2011 een vervolg (Kus uit India) waarin naast de dans ook het harde leven van de kastelozen op het Indiase platteland belicht wordt. Via de tempeldansen maakte Nicole kennis met het uitgebreid Hindoepantheon en ging ze in scholen en verenigingen Indiase goden-en heldenverhalen vertellen. Dat inspireerde haar tot het schrijven van haar eerste werk voor volwassenen: Uit Vuur geboren (2010), een bewerking van het Indiase Mahabharata-epos verteld vanuit het standpunt van het vrouwelijke hoofdpersonage, koningin Draupadi.

Haar jarenlange studie van de filosofie van non-dualiteit inspireerde haar uiteindelijk tot het schrijven van 'De handen van de tijd', een hedendaagse psychologische roman waarin een tiental mensen van verschillende leeftijden en achtergronden met deze filosofie in contact komen. Dit werk verscheen in oktober 2013 bij de Nederlandse uitgeverij Aspekt. Ondertussen werkt Nicole alweer aan een nieuw manuscript.

Leopold II-laan 32, bus 5
8400 Oostende
Tel. 059/43.39.71

E-mail nicole.derycker@telenet.be

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.