Jacky De Maeyer

Jacky De Maeyer werd geboren in Oostende in 1938. Hij heeft zijn atelier in Oostende en Gordes (Frankrijk). Hij is een autodidact. Van 1960 tot 1970 exposeert hij olieverfschilderijen.  In 1967 begint hij assemblages te maken van gebruikt hout (meubelen, drijfhout, ...). Vanaf 1971 creëert hij uitsluitend beelden in eikenhout. Zijn beelden zijn niet direct geïnspireerd door vreemde culturen (Afrika – Oceanië), maar hebben er een relatie van gevoeligheid en geest mee.
De laatste tien jaar schildert hij met acrylverf en oost-indische inkt, daar hij ook behoefte heeft aan sterke kleuren, zoals ultramarijn, rood, paars en geel. Hij ontwerpt gouden juwelen en wandtapijten (Nepal). Een aantal bronzen beelden zijn te zien in Oostende : Levensboom (1976) op de strooiweide van de stedelijke begraafplaats, Hoop (1998) in het Leopoldpark, Herleven (2004) op de zeedijk aan het Belgisch Zee-instituut voor Orthopedie (IMBO). Op de luchthaven van Zaventem staat het eiken beeld Gevleugelde (2003).

Sedert 1964 hield hij een 90-tal persoonlijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland, o.a. in de Verenigde Staten, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Griekenland en Korea.

Jacky De Maeyer richt zich veelvuldig tot de organische wereld, verwijst naar de plantengroei, stengels met uitstulpingen, wanden die barsten, opengereten stam, takken die tot bloemknop worden herschapen. Het eikenhout wordt gekapt in ovalen, kubussen, hele of halve bollen, maanvormige onderdelen en wordt in een barokke groei meestal verticaal opgebouwd, opvallend symmetrisch van vormgeving. Deze beelden vertonen een vervreemdend karakter, zijn monumentaal, harmonisch, nooit agressief maar wel vergeestelijkt. Het hout mag op ingetogen en boeiende wijze zijn verhaal vertellen.

Luchthavenstraat 17
8400 Oostende
E-mail jacky@pandora.be

Website www.jackydemaeyer.com

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.