Martine Vyvey

“Sculpturen in Beweging”

Beweging vormt de rode draad in het  oeuvre van Martine. Daarmee trok ze  met haar twee- dimensioneel  werk de aandacht van Wilfried Meert en kreeg ze in 2009 de opdracht voor het maken van de’ Affiche Memorial Van Damme’.

Haar inspiratie haalt ze dan ook uit de puurheid van een danser, een sporter die het uiterste van zichzelf vergt, zijn grenzen steeds weer  verlegt voor dat éne optreden, die éne wedstrijd..

In enkele vlakken het leven bevatten- de suggestie van het vluchtige van een beweging. Uit die  beweging de essentie halen en in sculpturen smeden,  weergeven zonder te vervallen in onnodige details die het geheel zouden verzwaren .

Lichamen en volumes  doen zweven, in ontkenning van de zwaarte van staal en brons,  de emotie in ruimte en tijd.

‘Chaos’ en ‘Wilskracht’

In haar eigen werk evolueert Martine Vyvey momenteel naar een grotere expressie van emoties en ideeën, die toegevoegd worden aan de reeds sterk aanwezige vormelijke weergave van beweging

De beelden die ze nu maakt, zijn het resultaat van dingen die haar bezig houden. ‘Chaos I’ bijvoorbeeld verwijst naar de actualiteit, het toenemende geweld op vrouwen en kinderen, de oorlog, naar de wereld die op zijn kop staat. Het beeld staat ook letterlijk ‘los’ en kan naar eigen goeddunken bewogen worden. Voor het beeld ‘Wilskracht’ van 2,40 meter heeft ze een speciaal systeem ontwikkeld op kogellagers, zodat het kan meebewegen met de wind.”

“Met dit beeld drukt ze uit dat de eigen wilskracht van kapitaal belang is in het leven. Bij ziekte is het die kracht- die sterkte die de kans op genezing vergroot. Ook als vrouw is wilskracht belangrijk, want je moet opboksen tegen heel wat vooroordelen. Enerzijds is het een heel dun fragiel beeld, anderzijds straalt het een enorme kracht uit. Dat is eigenlijk een mooie weergave van haar leven en van vele anderen, telkens bijna vallen en toch steeds weer de kracht hebben om door te zetten. Voor de vormgeving haalde ze haar inspiratie uit de judo, de judoka voelt dat hij uit balans is , hij mag niet op zijn rug vallen of heeft de wedstrijd verloren en torst met al zijn kracht zijn bovenlichaam om toch maar op zijn borst terecht te komen. Een ander beeld, ‘Chaos II- onmacht’  is dan weer een aanklacht tegen de toenemende homofobie in de wereld, tegen het extremisme dat de overhand neemt.”

Zo gaat de beweging – die voor Martine Vyvey synoniem staat voor de vrijheid van de mens – een nieuw verbond aan met de expressie van het innerlijke.

Een kunstliefhebber- filosoof zei bij het zien van haar sculpturen: “Het zijn niet de vogels die je uitbeeldt maar hun vlucht;  Niet de bomen maar het geruis van hun gebladerte’.

Tentoonstellingen  België  Selectie
•Venetiaanse Gaanderijen Oostende Kama & Sutra 2001
•Fins Cultureel Centrum Antwerpen
•Lineart Flanders Expo Gent
•Festival d’Art au Château de Lavaux-Sainte-Anne
•Musée du pays d’Ourthe-Amblève ‘Façons de bouger’
•‘Tentuinstelling’ organisatie  Lions Club Knokke Heist 2012
•‘Art Transfo 2e Biënnale Actuele Kunst’ Zwevegem
•Classic Event Kortrijk 2013
•1e Biënnale Beeldende Kunst aan zee organisatie Rotary Oostende 2014

Buitenland:
•Nederland, Frankrijk, Oostenrijk,  Finland

Madeliefjeslaan 64
8400 Oostende
Tel. 059/51.53.63

E-mail martinevyvey@gmail.com

Website www.martinevyvey.com