Mia Moreaux

Mia Moreaux werd geboren in 1950 in Oostende. Vanaf 1962 volgde ze lessen aan de Stedelijke Academie in Oostende en nadien sierkunsten aan het H.S.T.I.O. In 1975 hield ze haar eerste individuele tentoonstelling in Jabbeke. De vroegere directeur van de Academie en vriend Gustaaf Sorel stelde Mia Moreaux voor. Sindsdien exposeert Mia Moreaux in zowat alle Europese landen en Amerika. Ze volgde lessen aan de Engelse aquarelschool in Brugge, de “Sch√ľle des Sehens” van O. Kokoschka, beeldhouwen bij Jacques Hillen, brons bij Paul Van Gyseghem.

Mia Moreaux behaalde verschillende selecties zowel in binnen - als buitenland. Meerdere prijzen vielen haar te beurt, waaronder de Prijs A. Blomme, de Kelleprijs, Prijs Otto Wolf, Zilveren medaille Europese kunstverdienste…
Na het sterven van Gustaaf Sorel, de vroegere directeur van de Academie, wordt een stichting opgericht. Mia Moreaux wordt ondervoorzitter.

Ze organiseert tal van tentoonstellingen waarbij steeds belang wordt gehecht aan de uitwisseling van ideeën en interessante technieken van buitenlandse kunstenaars. Al 5 jaar organiseert Mia Moreaux sessies in kloosters waarbij tweemaal per jaar kunstschilders gedurende een ganse week kunnen schilderen en gedachten en kennis kunnen uitwisselen.

Mia Moreaux doceert aan de Volkshogeschool in Gent. Ze wordt door groeperingen gevraagd om cursussen te geven in onder andere Engelse aquarel en oude schilderstechnieken. Ze leert kunstenaars werken vanuit hun “Innerlijke Ik”.
Mia Moreaux is medeoprichter van het cultuurfonds, Willemsfonds in Oudenburg. Als ondervoorzitter van het Fonds van het Zeepreventorium in De Haan is ze ook sociaal geëngageerd. Ze ligt aan de basis van de restauratie van de Romaanse kerk in Ettelgem.

Mia Moreaux ontwerpt bronzen awards voor onder andere het Zeepreventorium in De Haan en de Business award van Knokke-Heist en gouden pins voor onder andere professional Women’s association.
Werken van haar zijn te vinden in de meeste Belgische banken, het museum voor Schone Kunsten in Oostende, firma’s zoals Sidmar in Gent, in California, de Verenigde Arabische Emeraten, Australië, Jordanië, Japan, Zuid-Afrika en zowat alle Europese landen. Monumentale beelden zijn te zien aan het cultureel centrum “De Zuidpoort” in Oudenburg, rond de laatgotische kerk in Bekegem en in privé bezit.

Mia Moreaux maakt beelden in brons, albast en marmer. Voor haar schilderijen werkt ze met technieken zoals aquarel en mixed media op canvas (ruwe pigmenten, olie, tempera, lood en vlas).
“Schilders zijn realistisch voor zichzelf. Ze zijn abstract voor anderen. Ik schilder mijn eigen leven en probeer tegelijk de onzichtbare ruimte te omvatten, die van de droom, van een plaats waar je je altijd in harmonie voelt, zelfs midden in onrustige vormen van tegenstrijdige krachten. Het sluit zich in een geheel waarin iedereen onbekommerd kan wandelen, stilstaan en terugkeren. Je stuit op een punt en dat is een heerlijk ogenblik van stilte. De adem van het leven.”

“Ik vraag me af, hoe stel je energie voor, hoe de wind, hoe de stilte, de helderheid, het licht? In mijn sculpturen wil ik de vormen naast elkaar plaatsen, ze samenbrengen, opdat men, ze betastende, er de luchtstroming over de stilte van het water in zou terugvinden. In contact met de natuur, begrijp ik beetje bij beetje wat ik wil uitdrukken, maar ik blijf geobsedeerd bezig met de idee dat ik de natuur niet wil reproduceren, zelf niet wil weergeven. Toch blijft er een merkteken, een spoor, een uiting, het beginsel van de fundamentele wezenheid, als een zijige stof, waarmee ieder zijn dromen kan aankleden.”

Eernegemsestraat 120
8460 Oudenburg
Tel. 059/26.74.74

Fax 0472/92.10.05

E-mail acib@pandora.be

Website www.miamoreaux.com

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.