Philip Verbruggen

Philip Verbruggen werd geboren in Oostende in 1960. Hij studeerde fotografie en film aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Wat meteen opvalt  aan het oeuvre van Philip Verbruggen is de antropomorfische inslag die hij hanteert. De menselijke eigenschappen die hij op dieren projecteert zijn eigenschappen die hij terug  vindt aan de rand van de (mensen)maatschappij.

Verbruggen haalt die elementen bij sado-masochisten, huurlingen, nachtbrakers, prostituees, junkies, etc
Voor zijn schilderijen stileert hij zijn figuren op basis van foto’s  en plaatst ze in een in een nieuw decor dat verwijst naar de menselijke eigenschappen die hij aan het dier heeft gegeven.

Bij zijn beelden en diorama’s maakt Verbruggen gebruik van bestaande beelden van dieren die hij costumized; hij beschildert ze en voegt er elementen aan toe. De toegevoegde elementen haalt hij uit de wereld van de heraldiek, de middeleeuwse alchemisten, tatoeages, militaire emblemen, en hedendaagse iconografie, etc…

Bij zijn beelden is het de zogezegde zin voor realisme die de toeschouwer er kan van overtuigen dat SM varkens, moordende konijnen,  zelfmoordende honden en aan drank verslaafde katten echt bestaan. De diorama’s getuigen van een groot 3-dimensioneel inzicht, het monteren gebeurt met een nauwgezette precieze en daardoor komt  het geheel(alhoewel uit een fictieve wereld) als echt over.  We zien hier een wereld waar de mens op zich niet te bespeuren is, enkel de menselijke eigenschappen die de dieren zich als het ware meester hebben gemaakt.Verbruggen maakt de dieren menselijker niet alleen door projectie van menselijke eigenschappen op dieren, maar ook door ze in een menselijk decor af te beelden. Als kunst een reflectie is van de tijdsgeest dan houdt Philip Verbruggen de spiegel in de hand.

toekomstige tentoonstelling:

vanaf 17 februari: Philip Verbruggen & Jan Bollaert, Artinc. Gallery, Stratumsedijk 31, Eindhoven, Nederland, +31(0)40 213 50 15

Plakkerstraat 54
8400 Oostende
Tel. 0497/21.40.95

E-mail philip.verbruggen@telenet.be

Website www.philipverbruggen.be

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.