Leon De Bliquy

Leeft en werkt in Oostende, zijn inspiratiebron is literatuur, poëzie, mythologie, ... waaruit hij de menselijke conditie (gevoelens, beperkingen, transcendentie) omvormt tot een beeld.

Hier brengt hij Narren, waarom inspireerde dit onderwerp Leon?

Waarom kwam uit dit ene woord ,nar, een groot aantal narren met hun rijmpjes zomaar uit het niets naar voor? Ze vertellen je een heel lange geschiedenis van de mens die geconfronteerd werd met narren , alsof hij z'n eigen spiegelbeeld ziet. Maskers dragen we: we zetten ons mooiste gezicht op, om te pronken, we zetten ons lelijkste masker op bij momenten die we niet beseffen; zoals in woede, in afgunst, in razernij.  Leon toont je een dimensie vanuit het alledaagse naar het transcendente.  Soms ontroeren ze je maar soms kan je jezelf erin verliezen.  Meestal is het bedoeld om je wakker te schudden en om je te doen ophouden jezelf voor de gek te houden.

Leon ziet zelfs de soldaat in de oorlog als slachtoffer en nar, die vecht voor vaderland en koning.

Zijn schilderijen vertonen steeds weer betoverende kleuren en humor die iedere toeschouwer streelt. Maar Leon gaat dieper, raakt en brengt verwarring.

Het is uiteindelijk zijn doel , jou naar de realiteit terug te brengen. Iedereen is afgedwaald  - weg van zijn bron – de natuurlijke lichte mens.  Nu zie je narren en in latere werken gaat hij je verder prikkelen, dat heeft hij altijd al gedaan.

Leon wil telkens dat je doorziet dat je je eigen creatie bent;  je eigen val zet,   je eigen  droom leeft.

Zijn vertrouwde technieken zijn grafiek in het algemeen  en tempera op doek.
Hij werkt al sedert  1964 als kunstenaar, hij heeft verschillende buitenlandse tentoonstellingen gehad, vooral in Zuid-Afrika , Amerika, en Europa

E-mail leondebliguy@gmail.com

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.