Alfons Vandenbussche

Alfons Vandenbussche werd in 1936 geboren in Oostende. Hij  haalde in 1975 het Master Diploma Nederlands-Engels aan  de RUGent en was  leraar Nederlands en Engels aan het O.L.V. College te Oostende. Sinds 1979 is hij ook Alumnus van de Fulbright Association in de V.S.

Na  zijn pensionering in 1995 houdt hij zich vooral bezig met het maken van documentaire films. Hij volgde deeltijds kunstonderwijs in de afdeling film en video van de Kunstacademie te Oostende waar hij in juni 2013 het eindgetuigschrift bekwam met grote onderscheiding.

Hij was aanvankelijk vooral geïnteresseerd in reisfilms en verbleef dertien keer in India waar hij  tijdens zijn verblijf daar ook een drietal jaar Engelse literatuur doceerde in het Amalambika English Institute te Kumily in Kerala.

De laatste jaren verblijft hij tijdens de wintermaanden in Chiang Mai (Thailand) waar hij werkt bij  Documentary Arts Asia. In maart 2014 behaalde hij er met goed gevolg een getuigschrift voor een achttal specialisatie workshops gegeven door bekende cineasten en video-kunstenaars zoals Cord Keller, Ryan Libre en Fabrice Croizé. Ondertussen verbreedt  hij zijn interesse met Fotografie en video-installaties.

Vermeldingen

Shanghai (08/2010): deelname aan ‘World Exhibition’ (pavilion ‘Urban Footprints’) met „Loneliness of an early train” in de reeks „City one minutes „
Amsterdam (11/2012): genomineerd voor “Animal -one minutes” met „Giant Pandas”
CANVAS TV ( Juli en augustus  2011) in „de Canvas-minuut” met „Bach-Cycle”, „Elephant Shower’”en „After the Rain”.
St. Niklaas (01/2012): Genomineerd voor kortfilm-festival “Kortgeknipt” met „Tea Time”
St. Niklaas (01/2013): Genomineerd voor kortfilm-festival “Kortgeknipt” met „Viskom”
Oostende juni 2013: Grote onderscheiding met eindwerk de 45’ documentaire „Velo-Droom „ in de Kunstacademie van Oostende
Oostende juni 2013: Prijs van de Koninklijke Cercle Coecilia als laureaat van de Kunstacademie Oostende voor zijn film „Velo-Droom”
Maart 2014: geselecteerd voor de  indiais.org  wedstrijd met de kortfilms „Varanasi and the Ganges”,  „Fishing women in Vanakbara (Diu)” en  „Youth street circus traveling through India”

Recente Premières:

Juni 2013 „Velo-Droom” in de Velodroom te Oostende
Oktober 2013 „ Afghaanse gezinnen in Oostende” in FMDO Oostende
Januari 2014 „ retrospectieve Fred Maes „in de Venetiaanse Galerijen te Oostende
Maart 2014 Engelstalige première „Velo-Dream” in Documentary Arts Asia. Chiang Mai (Thailand)

Leffingestraat 56/0002

8400 Oostende

059/50.24.51

vandena@telenet.be

www.alfonsvanden.org

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.