Johan Lingier

Het artistiek onderzoek van Johan Lingier (Oostende °1959) spitst zich toe op de menselijke waarneming en reflecteert over hoe ons denken en andere factoren een correcte perceptie van de werkelijkheid (on)mogelijk maken. Menselijke waarnemingen zijn eerder bepalend dan bepaald. Waar hij vroeger de waarneming van de mens (anderen en jezelf) als uitgangspunt nam, focust zijn recenter werk op de perspectieven waarin we waarnemen, nl. tijd (gelaagdheid) en ruimte (perspectieven). Sinds 2010 speelt het gegeven tegel (het vierkant) als vormgevend element een grote rol in zijn werk. Ook de grondslagen van het hedendaagse (digitale) beeld zijn nu een onderwerp voor zijn werk, met name de mate waarin ze door hun toevallige of gemanipuleerde ordening al dan niet betekenis creëren/suggereren.

In zijn installaties bevraagt Johan Lingier de ruimte waarin en waarvoor ze gecreëerd worden en bespeelt hij de beleving van de ruimtelijke context door de bezoeker.

Solotentoonstellingen: ’The universe and how to rule it’ 2008 (galerie Artstore Brugge), ‘Fragmented images’ 2009, ‘RETIT(L)ED’ 2011, ‘Crisp new designs’ 2013 (telkens galerie Pinsart Brugge).

In situ installaties in voormalig postgebouw Oostende (2010), cc De Spil Roeselare (‘Grotto’, 2013), Genthof 2013 (Brugge).

Diverse groepstentoonstellingen o.a. ‘Aan zee kan het waaien II’, ‘Oostends Pavilioen’ Venetiaanse Gaanderijen Oostende

Prijzen:

1ste laureaat Prijs voor schilderkunst van de gemeente Boechout 2007,?laureaat 'Kiezen voor Kunst' West-Vlaanderen 2006 en diverse selecties in andere wedstrijden (o.a. Canvascollectie 2008)

Publicaties:

catalogus ‘Aan zee kan het waaien’, 2013 (met teksten van Annelies Vantyghem en Isabel Debaets), catalogus The Border (Lineart), 2011?, 'A collection of lives', Artstore, Brugge, 2008 (met teksten van Joannes Késenne en Johan Debruyne)?, catalogus 'Lineart 2008'

Andere referenties:

2010 en 2012: lid selectiejury Canvascollectie Mu.ZEE, Oostende, 2011: extern jurylid hogere graad schilderkunst DKO Sint-Lucas Gent, 2012: jurylid Vlaamse Cultuurprijs Amateurkunsten (editie 2010-2011)

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.