Bart Jacobs

Bart Jacobs (1968) is geboren en getogen in Oostende. Bart voelt een enorme betrokkenheid met de kuststad waar hij leeft. Als kind al werd Bart onweerstaanbaar aangetrokken door de zee: hij moest en zou gaan varen. Daarom ruilde hij de studie psycho-sociale wetenschappen in voor een opleiding aan de visserijschool John Bauwens.

Na zijn opleiding voer hij twintig jaar op zee: eerst als zeevisser, later als schipper bij een grote baggerfirma. Bart werkte en leefde onder andere in India, de Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Jamaica, Indonesië en de Domenicaanse Republiek. Sinds 2006 werkt Bart als schipper praktijk nautische technieken aan het Maritiem Instituut in Oostende. Hij vaart dagelijks uit met de leerlingen op het opleidingsschip, in Oostende gekend onder de prachtige naam ‘De Broodwinner’.

Hij is al meer dan dertig jaar een gepassioneerd verzamelaar van maritieme curiosa zoals oude documenten, souvenirs, boeken, schelpen en taxidermie. Voor zijn kunstwerken gebruikt hij voornamelijk deze  materialen en objecten.

Het werk dat Bart nu tentoonstelt in het Oostends Paviljoen is een weerspiegeling van zijn passie voor de zee: het vroegere bloeiende vissersleven, zowel aan de Noordzeekust als ver daarbuiten, is een grote inspiratiebron voor hem.

Bart houdt van de intimiteit van de nacht: hij is gefascineerd door het licht op zee dat de duistere verlangens van de zeeman, vaak varend bij nacht en ontij, voedt. Licht heeft daarom een bijzondere plaats in zijn werk gekregen. Licht betekent ook huiswaarts keren. Of om het in zijn eigen woorden te zeggen:

“Het mooiste aan varen is thuiskomen”

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.