Chris Wuytack

Chris Wuytack maakt origineel, uitgepuurd werk. Ze toont een fragment van haar innerlijke beleving. Associaties in taal en vorm verwerkt ze met humor, intuïtie, symbolen en verbeelding, vaak getriggerd door de actualiteit. Belangrijk is de waarneming, met open ogen en oren en hart, en de na-gedachten over de confrontatie met zichzelf in de natuur, in de omgang met andere mensen, in de toestanden van de buitenwereld.

Zij heeft het academisme achter zich gelaten, alsook de opmerkelijke reeksen moederportretten. En ze zet, als ware het voor ’t eerst, het potlood op papier, beheerst, of ook in een automatische schriftuur; een daad waarover ze zich verwondert, een daad waarover ook de toeschouwer zich verwondert, zelfs ergert. Op sommige tekeningen staan ook letters, woorden, zinsneden, krabbels die op woorden gelijken, teksten waaruit de regels van de spraakkunst evengoed verdwenen zijn, maar die als muziek in de oren klinken.

Ze produceert daarnaast animatiefilmpjes die economisch totaal onnuttig zijn.

In de tekenfilmpjes transformeren alledaagse dingen in nonsensicale loopjes. Maar misschien ontlokken ze de kijker een glimlach. Dat is al mooi genoeg.

 

STUDIES:

Chris Wuytack studeerde af aan de Hogeschool Gent, in 1977 als vertaler-tolk, en in 1995 als meester in de beeldende kunsten (KASK, afdeling vrije grafiek). Ze volgde ook les in de academies van Eeklo, Hamme, Elsene, Wolverhampton (UK) en Oostende, initiatie animatie bij WAF Gent, en lay-out/vormgeving in HIGRO Gent.

 

RECENTE TENTOONSTELLINGEN:

- Trillen-thrilling.be: 4 expo's rond natuur en stilte, met Teresa De Smet, Marleen De Vos, Danie Staut: 2017 in abdij Roosenberg Waasmunster. 2018 in Campo Santo, Gent. 2019 in Leuven (kapel van de Romaanse Poort) en Oostende  (Anglicaanse kerk). 

- 2018, Ninove: raamtentoonstelling van aquarellen en animatiefilmpjes bij Achter Glas, Burchtstraat.

- 2018 Ettelgem Romaanse kerk: groepsexpo "Aan tafel". 16-24 juni.