Eddy Eneman

Eddy Eneman werd geboren in Oostende in 1948. Hij is een autodidact kunstenaar en werkt voornamelijk met pastel en acrylverf.  Zijn zeezichten in pastel zijn het meest gekend.  Buiten schilderkunst beoefent hij ook de digitale kunst.

In 2000 schreef André Baert in het Nieuw Oostends Tijdschrift:
"De zee is als onderwerp moeilijk. Eddy Eneman kan zich na zowat 4 jaar werkzaamheid op een eenvoudige en voorspelbare manier door het complexe leven van de zee een weg banen. Dat betekent dat hij sedert een jaar een gevoelige technische evolutie heeft meegemaakt. Dat hij op weg is, is duidelijk op te maken uit de soms stroeve zeeverhalen. Maar dan kom je plots recht tegenover een paar ijzersterke stukken te staan waarin bruintinten de hoofdrol spellen. Ik bedoel dat de zee eerst en vooral mooi uitgewerkt is en dat die zee van Eddy een karakter krijgt. Ik leg graag de nadruk op een donkere golfbeweging die het totale vlak van het kleine formaat beheerst. Prachtig. En ik ga heel zeker niet uit de weg voor een paar felkleurige zeezichten die zowel iets exotisch als iets zomerlaatsavonds heeft. Frivool."

In 2003 gaf de Nederlandse schrijfster en kunstenares Charlotte Mutsaers het voorwoord bij de opening van de tentoonstelling Oostende Stad & Zee in het Stedelijk Museum van Schone Kunsten en zei o.a. het volgende over zijn zeezichten in pastel:
"Zodra er geen beroep kan worden gedaan op gehoor of reukvermogen is het blijkbaar uiterst moeilijk om met louter golven iets zichtbaar te maken van de stad. Toch herinner ik mij pure en zeer poëtische zeegezichten van tijd- en stadsgenoot Eddy Eneman waarbij ik direct dacht: dat kan alleen maar de zee zijn van Oostende. Een wonder! "

In 2004 met de groepstentoonstelling Splinters schreef Guido Degreef:
"Eddy Eneman zijn nieuwe acrylwerken kunnen omschreven worden als abstract detaillisme, zorgvuldig en doordacht opgebouwd, met een diepe kennis van de materie.  Zijn werk is een vrolijk kleurenpalet waarbij de kunstenaar de kijker uitnodigt tot een zoektocht binnen een spel van kleuren, vlakken en lijnen.  Hij weet als geen ander de aandacht en verbeelding te prikkelen.  Aan de toeschouwer om het antwoord te vinden."

E-mail eddy.eneman@telenet.be

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.