Kunstproject 'Head Turning' en wijkinfopunten confronteren Oostendenaars met dementie

Kunstproject 'Head Turning' en wijkinfopunten confronteren Oostendenaars met dementie

Oostende zet zich al enkele jaren op de kaart als dementievriendelijke stad. Naar aanleiding van de Wereld Alzheimer Dag 21 september zet de stad een aantal initiatieven op poten waarmee ze haar engagement extra in de verf wil zetten. Centraal hierin staat het kunstproject 'Head Turning'.

Vandaag hebben 122.000 mensen in Vlaanderen een of andere vorm van dementie. Omdat de bevolking steeds ouder zal worden, zal het aantal personen met dementie blijven toenemen. Tegen 2050 zou het om bijna 40% meer mensen gaan. 

Kunstproject 'Head Turning'

De blikvanger op Wereld Alzheimer Dag zal ongetwijfeld het kunstproject ‘Head Turning’ zijn van kunstenaar Rik Delrue. Hierbij start de kunstenaar met het verspreiden van mysterieuze vinylstickers in het straatbeeld van Oostende. De stickers tonen verschillende quotes die vragen moeten oproepen bij de passanten.

“Het is een sociaal-artistiek project met de bedoeling om het gegeven ‘dementie’ meer kenbaar te maken bij de inwoners van Oostende. De basis van het project zijn de interviews die ik doe met mensen, met bewoners van Oostende. Ik vind het vooral belangrijk dat er op het einde van het project iets blijft hangen bij de bewoners van Oostende,” zegt kunstenaar Rik Delrue.

Het belang van preventie

Stad Oostende wil ook haar aanbod vergroten en richt daarom op diverse locaties infopunten in waar Oostendenaars algemene informatie kunnen krijgen over de groeiende problematiek, of waar ze terecht kunnen met specifieke vragen.

De verschillende infopunten zijn telkens open op vaste tijdstippen. Op www.oostende.be/dementievriendelijk vind je een handig overzicht met alle locaties en tijdstippen. Mantelzorgers kunnen rechtstreeks een brochure over dementie en dementiewaaiers met tips bestellen via de thuiszorgtelefoon 059 59 13 60 of de thuiszorgmail thuiszorg@oostende.be. Beide zijn ook beschikbaar als uitleenpakketten in de bibliotheek.

Meer info op www.oostende.be/dementievriendelijk

 
Gepubliceerd op dinsdag 21 september 2021 11.30 u.