Welke dossiers worden besproken?
De selectie van dossiers die op Stadsatelier Oostende besproken worden, gebeurt aan de hand van vastgestelde criteria. Stadsatelier Oostende bespreekt alleen beeldbepalende projecten. Beeldbepalende projecten zijn projecten die:
- of een afwijkende schaal ten opzichte van de omgeving hebben,
- of gelegen zijn in een waardevol stads- en dorpsgezicht en een bijzondere zichtlocatie,
- of gelegen zijn in een prioritair stadsproject,
- of die atypisch zijn in hun omgeving omwille van een bijzonder programma.
Adviesprocedure
Ben je bouwheer en heb je een beeldbepalend project in de planning? Vraag dan vroegtijdig kwaliteitsadvies aan! Dit kan eenvoudig via stadsatelier@ag-oostende.be.
Hoe eerder je dit doet, hoe beter we alle uitdagingen en belangen kunnen samenbrengen tot een gedragen project en een gedeelde visie over ruimtelijke kwaliteit. Bouwheren die vroeg in hun project kwaliteitsadvies aanvragen, ervaren doorgaans dat ze sneller tot een gedragen projectvoorstel komen.
Opgelet: Als je een stedenbouwkundige aanvraag indient voor een beeldbepalend project zonder voorafgaand advies van Stadsatelier Oostende, kan de dienst Omgeving van de Stad Oostende, in overleg met de coördinator van Stadsatelier, je project zelf op de agenda van Stadsatelier Oostende plaatsen. Je wordt hiervan op de hoogte gebracht.
Na de aanvraag brieft Stadsatelier Oostende jou als bouwheer over de relevante beleids- en juridische documenten en stelt die ter beschikking. Vervolgens volgen vier adviesgesprekken bij Stadsatelier Oostende. Na ieder adviesgesprek ontvang je een schriftelijk advies. Daarna wordt het dossier overgedragen aan de omgevingsambtenaar. De omgevingsambtenaar kan ter voorbereiding van de vergunningsprocedure bijkomend overleg of meer detailplannen vragen.
Adviesgesprekken
Vier adviesbesprekingen
- Programma en ambities:
Tijdens een eerste adviesbespreking maken we ruimte voor een contextanalyse en gaan we in gesprek over de ambities en het programma van eisen (programmatisch, ruimtelijk, duurzaamheid, architecturaal,...). Ook bespreken we welke expertises er nodig zal zijn om die ambities, rekening houdende met de analyse van de site, waar te maken. - Scenariovoorstellen:
Tijdens het tweede adviesgesprek vragen we aan de bouwheer en de ontwerper om scenario's die qua programma, morfologie, ruimtelijke opbouw,... voldoende uiteenlopend zijn, te presenteren op de adviesbespreking. We gaan na in welke mate de scenario's tegemoet komen aan de overeengekomen ambities en wat de voor- en nadelen zijn van elk scenario. - Conceptvoorstel:
Tijdens het derde adviesgesprek vragen we aan de bouwheer en de ontwerper om een uitgewerkt concept op stedenbouwkundige- of masterplanschaal te presenteren. We geven onder meer advies over het definitieve programma, de stedenbouwkundige inplanting en de berekening van de volumes. - Voorontwerp:
Tijdens het vierde en laatste adviesgesprek geven we advies over het voorontwerp met daarin meer gedetailleerde architectuuruitwerking, bouwtechnische aspecten,...
Bereid je voor op een goed adviesgesprek
Staat jouw project op de agenda van Stadsatelier Oostende? Hou dan rekening met de volgende zaken:
- Zorg dat je projectteam goed vertegenwoordigd is. De uitnodiging voor het eerste adviesgesprek geldt voor bouwheren/opdrachtgevers. De uitnodiging voor het tweede, derde en vierde adviesgesprek geldt zowel voor bouwheren/opdrachtgevers als ontwerpers. Het is cruciaal dat iedereen aan het gesprek kan deelnemen.
- Zorg dat je goed voorbereid bent. Stadsatelier Oostende verwacht dat de presentatie voor de adviesbespreking voldoende duidelijk is en voldoende gegevens bevat om een kwalitatieve bespreking mogelijk te maken. Als leidraad geven we hier een indicatieve ljist weer van gegevens die de presentatie moet bevatten.
- Bezorg je presentatie uiterlijk tegen het weekend voorafgaand aan het geplande overleg via stadsatelier@ag-oostende.be. Zo kunnen ook collega's van betrokken stadsdiensten zich voorbereiden. Maak één enkel presentatiebestand. Stadsatelier Oostende verwacht een grondig voorbereide toelichting van je projectvoorstel.