Kwiedam tijdens de lockdown

Hoe beleeft een inloopcentrum, een plek waar mensen vrij in en uit kunnen lopen, deze lockdown? We vroegen het aan Jan Beyen van Inloopcentrum Kwiedam CAW Noord West-Vlaanderen.

Een groep mensen moet al die tijd elementaire zorg ontberen want zij moeten vandaag kiezen tussen zes euro besteden aan het wassalon of aan een brood en wat toespijs.

Welk effect voelen jullie bij de doelgroep met wie jullie werken?

De grootste verandering voor onze mensen is natuurlijk dat wij als inloopcentrum, een plek waar mensen vrij in en uit kunnen lopen, onze deuren de afgelopen weken hebben moeten dichthouden. Voor veel mensen betekent dit dat zij momenteel nergens terecht kunnen, waardoor de eenzaamheid bij velen is toegenomen. Ten tweede missen velen al enige tijd de mogelijkheid om zich te douchen of om hun was te doen. Een groep mensen moet al die tijd elementaire zorg ontberen want zij moeten vandaag kiezen tussen zes euro besteden aan het wassalon of aan een brood en wat toespijs.

Hoe hebben jullie aanpak de afgelopen weken aangepast aan deze crisis?

We proberen zoveel mogelijk mensen te blijven helpen. Zo bellen we iedereen die we kennen nu en dan eens op of steken we een kaartje bij hen in de bus. Kwestie van de eenzaamheid wat te breken. Enkele weken geleden zijn we in samenwerking met Antenne en andere partners gestart met een voedselbedeling op afspraak. Maandag en donderdag kunnen mensen hier terecht voor een voedselpakket. Om het kwartier zien we iemand anders, en dat ritme laat toe dat we een babbeltje slaan want voor sommigen is dat misschien wel het enige menselijke contact dat ze in een week tijd hebben. Gemiddeld verdelen we hier wekelijks voedselpakketten voor een honderdtal mensen. Door deze meer gecoördineerde aanpak waarbij mensen ook doorgestuurd worden via de sociale noodlijn bereiken we voor een stuk nieuwe mensen uit het stadscentrum. Voor mensen met een verhoogd gezondheidsrisico brengen we het pakket aan huis. Elke donderdag blijven de zitdagen van de Dokters van de Wereld verder lopen. Vandaag zien we op die consultaties minder mensen, maar dat heeft dan weer te maken met de Ramadan die overdag veel mensen thuis houdt.

We slaan een babbeltje met de mensen want voor sommigen is dat misschien wel het enige menselijke contact dat ze in een week tijd hebben.

Welke lessen nemen jullie mee naar de toekomst?

Ik denk dat we met een aantal partners wel eens moeten nadenken over de manier waarop bepaalde elementaire voorzieningen georganiseerd zijn. Hoe kunnen we in de toekomst vermijden dat mensen zich wekenlang niet kunnen douchen of hun kleren kunnen wassen? Voor onze eigen werking wil ik ernaar streven om ook na corona meer in te zetten op het zelf opzoeken van mensen. Het volstaat niet dat we ons inloopcentrum zo goed als mogelijk organiseren; veel vereenzaamde mensen kunnen we maar bereiken door hen zelf op te zoeken. Bovendien kunnen we velen beter ondersteunen door samen met hen op stap te gaan, zoals bij het zoeken naar een betaalbare en kwaliteitsvolle woning. De aanvulling van bestaande buddywerkingen met vrijwilligers die samen met nieuwkomers of andere kwetsbare burgers een geschikte woning zoeken, zou hieraan kunnen verhelpen. Kwiedam zou het kloppende hart van de werking moeten zijn van waaruit door een mix van vrijwilligers samen met mensen op stap gegaan wordt. Geen bastion van hulpverleners maar een gezonde mix van vrijwilligers, ervaringsdeskundigen, hulpverleners en bezoekers. Tenslotte zou het ook mooi zijn als we erin zouden slagen om het aanbod en de kwaliteit aan voedselhulp te blijven aanhouden, ook na deze crisis. De solidariteit en vrijgevigheid die we vandaag kennen, is heel mooi en dus kan ik alleen maar hopen dat die blijft bestaan.

Ik denk dat we met een aantal partners wel eens moeten nadenken over de manier waarop bepaalde elementaire voorzieningen georganiseerd zijn. Hoe kunnen we in de toekomst vermijden dat mensen zich wekenlang niet kunnen douchen of hun kleren kunnen wassen?

Bezoek de website van CAW.

Gepubliceerd op woensdag 6 mei 2020 11.04 u.