Leefschool De Vlieger is 'Fietsschool van Oostende'!

In februari lanceerde Stad Oostende in samenwerking met KV Oostende de wedstrijd 'Wie wordt de Fietsschool van Oostende'. Alle basis- en secundaire scholen konden deelnemen met een originele fietsactie. Een jury selecteerde drie laureaten.

Het is de ambitie van stad Oostende om de fietsstad van Vlaanderen te worden. Om die ambitie kracht bij te zetten, organiseerde Stad Oostende eind februari een wedstrijd voor alle Oostendse basis- én secundaire scholen om de 'Fietsschool van Oostende' te worden. Stad Oostende werkte voor deze actie samen met voetbalclub KV Oostende. In deze wedstrijd kreeg iedere school de opdracht om het huidig fietsbeleid van de school toe te lichten en om een originele fietsactie te organiseren.

De jury bestond uit een expertenteam op vlak van mobiliteit: een afgevaardigde van de Lokale Politie, de mobiliteitsambtenaar van Stad Oostende en een expert mobiliteit van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Dit team begeleidt eveneens de trajecten veilige schoolomgevingen van de Stad Oostende.

Leefschool De Vlieger is grote winnaar

Basisschool De Vlieger organiseerde een volledige week met tal van creatieve fietsactiviteiten. Leerlingen kregen de uitdagingen om hun fietsen te 'verkleden', droegen fietsbellen of gingen een dag naar school in een fluo outfit. Tijdens deze week werden er dagelijks verschillende fietsgerelateerde activiteiten georganiseerd, waarbij de leerlingen per dag één ster konden verdienen.

De jury was vooral onder de indruk van het sterke fietsbeleid van de school. De school heeft een eigen visietekst met doelstellingen en subdoelstellingen omtrent verkeer en brengt die visie ook tot leven. De school kon met heel wat voorbeelden aantonen dat het fietsbeleid hoog in het vaandel wordt gedragen. Zo beschikt de school over een werkgroep ‘veilig verkeer’ en heeft het een heuse bakfietsparking. De school pakt ook uit met tal van fietsvriendelijke initiatieven zoals een actie rond fluohesjes, met fiets op kamp of de aanvraag voor wegversmallingen in de straat. Tot slot kregen de leerlingen vijf keer (!) de kans om voor het fietsexamen te oefenen.

Basisschool De Vlieger is dan ook de verdiende winnaar en mag zich de eerste 'Fietsschool van Oostende' noemen. De school kreeg de trofee overhandigd door KVO-spelers Robbie D'Haese en Anton Tanghe.

Andere podiumplaatsen voor Middelbare school Athena Oostende Campus Olympus en Basisschool Sint-Andreas

De belangrijke troef van middelbare school Athena (Campus Olympus) is het feit dat zij het bus- en fietsbeleid hebben herzien. Hierdoor slaagde ze er in om het aantal gereden buskilometers in de stad terug te schroeven van 1.800 km naar 66 km, een beduidend verschil waar de juryleden sterk onder de indruk van waren. De school zette hiervoor een partnerschap op met de dienst Sport van Stad Oostende om meer kwalitatieve fietsparkeerplaatsen te bekomen en schakelde hun leerlingen fietsmechanicien in voor het herstellen van zogenaamde 'weesfietsen'. Op die manier konden ook leerlingen die niet met de fiets naar school kwamen een fiets gebruiken voor hun verplaatsingen, tussen campussen onderling en onder meer naar het sportpark. Naast leerlingen kunnen ook leerkrachten terecht bij de studenten fietsmechanicien om hun fiets gratis te laten herstellen.

Basisschool Sint-Andreas (afdeling Steensedijk) diende een kandidatuur in in de vorm van een Youtubefilmpje. In dit filmpje staan twee leerlingen van de school stil bij de diverse fietsgerelateerde acties die voortvloeien uit het fietsbeleid van de school. Eén van de acties - kleuterfietsen op rollen - kon de jury bijzonder bekoren. Komen verder aan bod in het filmpje: het verkeersparcours op de speelplaats, de kennis van verkeersborden en een introductie van het Groen Lint. Beide scholen laureaten eindigen op een podiumplaats en mogen voortaan het label van 'fietsvriendelijke school' uitdragen.

Gepubliceerd op maandag 21 juni 2021 13.45 u.