Leontine Demeypark

Leontine Demeypark

Hoofdthemas

Dit park aan de Elisabethlaan dat in de volksmond Koninginnedal werd genoemd, werd onlangs omgedoopt tot het Leontine Demeypark. Leontine Demey was vroedvrouw vanaf 1888 en bood 50 jaar lang hulp aan jonge moeders. Ze zette ongeveer 12.000 Oostendenaars op de wereld. Leuk weetje: als ze de kamer binnenkwam, maakte ze steevast de bovenste lade van de kast leeg, zodat ze na de geboorte de baby daar veilig in op kon bergen en zich volledig kon ontfermen over de moeder. Ze was bovendien niet op haar mond gevallen. Zo weigerde ze tijdens de Eerste Wereldoorlog haar speld met Belgische driekleur af te geven aan de Duitsers.

Het park ligt op de gronden van de voormalige Hamiltonhoeve uit de 17de eeuw. De Hamiltonhoeve werd uitgebaat tot 1960. Voor de Hamilton hoeve stond er nog een veel ouder bouwwerk: het Fort Sint-Isabella uit de tijd van het beleg van Oostende (1601-1604).

Foto's: Luc Cuylle

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.