Logboek december 2022

Logboek december 2022

Beste Oostendenaren,

Terwijl dit Stadsmagazine in uw brievenbus valt, rolt het land stilaan de donkerste periode van het jaar in. Buiten guurt nu de wind en schuimen de golven, maar onder een zacht streepje kaarslicht breng ik u als expeditieleider van het Instituut voor Onderzoek van de Betovering der Zeeën toch graag op de hoogte van onze laatste bezigheden – die weliswaar ook niet ontsnappen aan de greep van de seizoenen.

De documentairefilm over de Belgische Noordzee, waar het IOBZ aan werkt, ging samen met de herfst een nieuwe fase in. Na een wilde zomer op zee vol opnamedagen op schepen, windturbines en vliegtuigen, trok de crew zich terug op land, nu achter vijf schermen in een kleine monteercel in het mondaine Brussel. Uren aan beeld- en geluidsmateriaal worden er nauwgezet bekeken door regisseur Frederik Carbon, prille verhaallijnen worden er uitgesponnen en enkele eerste scènes aan elkaar gepuzzeld. Meer draaidagen voor de film zullen volgen in het voorjaar, maar de ongewoon hoge kwaliteit van de eerste reeks beelden stemt ons nu al zeer opgetogen.

Dat het IOBZ deze herfstdagen aan land doorbrengt, wil natuurlijk niet zeggen dat de zee zich ondertussen stil houdt. Integendeel, onverminderd gaat zij haar gang; wanneer wij even uit de montagecel komen gekropen vernemen wij dan het nieuws over een vinviskarkas op drift tussen de scheepvaart, of een verdwaalde orka met tandvleesontsteking, aangespoeld ver weg van de thuiswateren. De vinvis en de orka herinneren ons er nog maar eens aan dat voor onze kust een zee vol verhalen ligt, die het verdienen opgevist te worden. Zij zijn een van de redenen waarom het IOBZ achter de schermen aan een community bouwt, die het instituut zal toelaten naast de film ook andere projecten aan te gaan, en zo meer Noordzeeverhalen op meer verschillende manieren naar buiten te brengen.

ZEEZUCHT

De goden zijn kwetsbaar
Zij sterven uit
Al zijn ze nog zo vruchtbaar

Wij zien het gebeuren

Er rest ons nog de herinnering
aan rozen, aan Ensor zijn baard
de geur van seringen
het gerucht van de ransuil
de lucht van frambozen

de Bloemencorso
een litho van Spilliaert
de IJslandvaart

Sehnsucht?

Zeezucht

(Hugo Claus)

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.