Lokale telling dak- en thuislozen regio Middenkust

Hoofdthemas

In opdracht van de minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding en in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting voerde het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin een Point-in-time telling dak- en thuisloosheid uit in de regio Middenkust.

De lokale besturen van Oostende, Middelkerke, Bredene, Gistel, Oudenburg, Ichtegem en De Haan sloegen de handen in elkaar om een accuraat en wetenschappelijk onderbouwd beeld te krijgen van de problematiek van dak- en thuisloosheid. Er waren voor onze regio namelijk nog geen cijfers beschikbaar die deze problematiek grondig in kaart brachten.

Meer dan 60 organisaties werkten mee aan de telling in regio Middenkust, waarbij zij volgens de Ethos-light-typologie registreerden wie van hun cliënten/bezoekers/patiënten in de nacht van 27 op 28 oktober 2022 in een problematische woonsituatie moest overnachten.  

Door de hoge vertegenwoordiging van diensten uit verschillende sectoren, beschikken we over een zeer grondige en omvattend rapport wat betreft de problematiek van dak- en thuisloosheid.

Resultaten telling

De resultaten van het onderzoek werden op 31 maart 2023 bekendgemaakt door de Koning Boudewijnstichting, net als de resultaten van de 5 andere Vlaamse regio’s waarin een telling plaatsvond. In november 2023 vond nog een update plaats van het rapport.

2023_rapport_Middenkust.pdf5,8 Mb(pdf)

Hier kan je de andere rapporten nalezen.

Vervolg

Op 10 oktober 2023 werden tijdens een plenaire sessie de resultaten grondig doorgenomen. Prof. Dr. Koen Hermans lichtte een aantal uitgangsprincipes toe rond een woongerichte en preventieve aanpak van dak- en thuisloosheid. We kregen een update van een aantal lopende trajecten en de plannen voor het regionale vervolgtraject werden uit de doeken gedaan.

De presentatie van deze plenaire sessie vind je hier.

Nog vragen?

Contacteer Ann Verdonck, beleidsmedewerker directie Welzijn, via ann.verdonck@oostende.be of telefonisch op 059 25 89 72

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.