Maaibeheer

Maaibeheer

Hoofdthemas

Minder maaien, meer bloei

In aantal zones in Oostende wordt met een duidelijk doel gemaaid. Door minder te maaien wordt dit grasveld heel wat bloem- en soortenrijker dan een gewoon intensief gemaaid gazon. Gelokt door bloemen zetten hommels, graafwespen, bijen… koers naar deze weide. Vaak ontstaat er een echte vlinderweide. Een rijk insectenleven trekt dan weer amfibieën en vogels aan. Variatie troef!

We maaien 2 of 3 maal per jaar. Na het maaien wordt het maaisel verwijderd, waardoor minder voedingsstoffen in de bodem terechtkomen. Voor de gulzige plantensoorten zoals brandnetel en distels is dit niet leuk! Door dat voedseltekort moeten ze wijken voor een meer gevarieerde kruidenvegetatie zoals boterbloem, klaver en fluitenkruid. Het zijn vaak ecologisch belangrijke of zeldzame soorten, die door een goed maaibeheer een plek krijgen in dit grasland.

Door dit beheer krijgen we automatisch ook een gezondere bodem. Dit is dan weer een echte WIN voor onze waterhuishouding ook. Een bodem die meer water kan vasthouden en beter regen laat infiltreren zorgt voor minder wateroverlast in de buurt.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.