Maart: maand van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Het is belangrijk om dikkedarmkanker tijdig op te sporen. Mannen en vrouwen tussen de 50 en 74 jaar oud worden tweejaarlijks uitgenodigd door het Centrum voor Kankeropsporing om deel te nemen aan de stoelgangtest, de test is nuttig en volledig gratis.

Tweejaarlijks worden mannen en vrouwen tussen de 50 en 74 jaar uitgenodigd om deel te nemen aan de stoelgangtest. Het is de bedoeling om zelf een staal te nemen en deze vervolgens op te sturen naar het laboratorium.

Het labo onderzoekt de stoelgangstaal en bekijkt of deze bloedsporen bevat. Teveel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen. Poliepen zijn de voorlopers van dikkedarmkanker en kunnen opgespoord worden vóór er kankercellen worden gevormd. Tijdig opsporen is dus zeer belangrijk omdat de ziekte of het risico erop tijdig kan worden vastgesteld. Op deze manier kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op volledige genezing groter.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 (tussen 9.00 en 12.00 uur en 13.00 en 16.00 uur), mail naar info@bevolkingsonderzoek.be of kijk op https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/

Gepubliceerd op donderdag 27 februari 2020 0.00 u.