Maatregelen allerheiligenperiode

De periode rond 1 november is traditioneel een drukke periode op alle begraafplaatsen. Omdat het coronavirus nog steeds volop circuleert, worden er extra maatregelen getroffen om de veiligheid te garanderen.

Binnenkort start de periode waarin veel mensen extra stilstaan bij het verlies van familie of dierbaren. Om die veilig te doen verlopen, worden een hele reeks extra maatregelen getroffen op de begraafplaatsen. De wijkagenten van de Lokale Politie Oostende zullen er samen met gemeenschapswachten een oogje in het zeil houden.

Aan iedereen wordt gevraagd om de begraafplaatsen te vermijden in het drukste weekend van 1 november.We roepen op om die dag om 11 uur een bloemetje voor de deur, het raam of op het balkon te plaatsen, om zo van thuis uit medeleven en solidariteit te tonen.

Hou rekening met deze maatregelen:

  • Spreid het kerkhofbezoek en vermijd het drukke Allerheiligenweekend
  • Draag een mondmasker en gebruik handgel
  • Gebruik de aparte in- en uitgang en hou rechts op de paden
  • Hou het bezoek kort en kom enkel met het gezin of max. met 4 personen
  • Er zullen geen gieters beschikbaar zijn en de toiletten zijn gesloten

Spreid het kerkhofbezoek en vermijd het drukke Allerheiligenweekend

Stad Oostende vraagt aan alle inwoners om hun bezoek aan de begraafplaatsen zo veel mogelijk te spreiden. Er wordt afgeraden om op zaterdag 31 oktober of zondag 1 november langs te gaan op het kerkhof, omdat het dan erg druk zou kunnen worden. Op die manier willen we samenscholingen en onnodige contacten tussen mensen vermijden.

Draag een mondmasker en gebruik handgel

Eerder besliste de Provincie West-Vlaanderen al dat mondmaskers verplicht zijn op alle begraafplaatsen tussen zaterdag 24/10 en zondag 08/11. Aan de ingang van de vijf Oostendse begraafplaatsen zullen bordjes geplaatst worden om dat duidelijk te maken en er zal handgel aanwezig zijn. 

Gebruik de aparte in- en uitgang en hou rechts op de paden

Op begraafplaatsen die dat toelaten, komt er een aparte in- en uitgang. We vragen aan de bezoekers om steeds goed rechts te houden op de brede paden op de begraafplaatsen. Dat zal duidelijk aangegeven staan.

Hou het bezoek kort en kom enkel met het gezin of max. met 4 personen

Naast de mondmaskerplicht gelden daar de algemene regels. Zo kan je buiten maximaal samenkomen met vier personen, met uitzondering voor gezinsleden die onder één dak wonen. Stad Oostende vraagt om het bezoek aan het kerkhof kort te houden, enkel in gezinsverband te komen en er niet te blijven hangen.

Er zullen geen gieters beschikbaar zijn en de toiletten zijn gesloten

De gieters op de begraafplaatsen worden weggenomen vanaf 24 oktober, want het is niet haalbaar om die na elk gebruik te ontsmetten. Ook de toiletten op de verschillende begraafplaatsen zullen gesloten blijven. De verkoop van chrysanten aan de ingang van de begraafplaatsen zal verlopen volgens de coronaregels van de markten. De verkopers dragen verplicht een mondmasker en de sociale afstand moet gerespecteerd worden.

Specifieke maatregelen in de Stuiverstraat

Op de grootste begraafplaats van Oostende, aan de Stuiverstraat, gelden nog een aantal specifieke maatregelen. Het kantoor op die begraafplaats kan in de huidige omstandigheden niet bemand worden.

Wie vragen heeft, bijvoorbeeld over de locatie of de concessie van een graf, kan vooraf terecht bij de dienst Burgerzaken (via 059 80 55 00 of via burgerzaken@oostende.be).

Je kan ook online de locatie van het graf van een overleden familielid of dierbare opzoeken.

Het golfkarretje op de begraafplaats Stuiverstraat kan dit jaar wel ingezet worden. De chauffeur draagt een mondmasker en ontsmet het karretje na elke rit. Zo kunnen ook de minder mobiele mensen in deze moeilijke omstandigheden hun dierbaren herdenken.

Beperkte ceremonie en coronaproof cultuurevenement REVEIL

Ook de jaarlijkse ceremonie op zondag 1 november wordt aangepast. Een heel beperkte delegatie van het College van Burgemeester en Schepenen en de Lokale Politie zal rond 11 uur bloemen neerleggen op de begraafplaats aan de Stuiverstraat. Daarbij is geen publiek toegelaten en er zal geen uitgebreide muzikale omkadering zijn zoals gewoonlijk.

Diezelfde dag zou om 16 uur het cultuurevenement REVEIL plaats vinden, maar door de coronamaatregelen is het geannuleerd. 

Alternatief eerbetoon voor de overledenen

Als alternatief voor het kerkhofbezoek op 1 november roepen we alle Oostendenaren op om zondag 1 november om 11.00 uur een bloemetje te zetten aan het raam, voor de deur of op het balkon. Zo brengen we samen een veilig eerbetoon aan alle dierbaren die overleden zijn. Met dit solidaire signaal tonen we in deze moeilijke tijden ons medeleven met iedereen die iemand verloren is.

 

Gepubliceerd op donderdag 15 oktober 2020 11.28 u.