Mantelzorg in coronatijden

Op 23 juni hadden we op de ‘Dag van de Mantelzorg’ de vele mantelzorgers in Oostende graag in de bloemetjes gezet en een hart onder de riem gestoken. Helaas verstoorde ook hier de coronacrisis onze plannen.

Maar al mag corona ons beletten om de nodige toeters en bellen uit de kast te halen, toch laten we ons niet tegenhouden om de mantelzorgers alsnog even extra in de kijker te zetten. We doen dat aan de hand van drie getuigenissen. Vandaag laten we Chrétien aan het woord.

Wat is mantelzorg?

Je bent mantelzorger als je zorg biedt aan iemand die omwille van ziekte, handicap of ouderdom ondersteuning nodig heeft, en je die zorg niet beroepshalve verleent.

Met de persoon aan wie je zorg verleent, heb je een affectieve band. Dat moet niet per se familie zijn maar kan evengoed een buur of vriend zijn.

Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk waarvoor je vrij kiest en dat vanuit een organisatie wordt ondersteund. Mantelzorg daarentegen overkomt je meestal. Ook Chrétien werd door het lot in de rol van mantelzorger geduwd.

Mijn vrouw is sinds ’71 ziek. Aanvankelijk bleef mijn zorg beperkt, maar gaandeweg werd mijn inbreng groter. Toen ik de kans kreeg om op brugpensioen te gaan, heb ik die gegrepen om mijn vrouw te kunnen helpen. Vele ernstige aandoeningen volgden elkaar op, net als meerdere operaties. ‘Ik heb jou geketend als mantelzorger,’ zegt mijn vrouw soms al lachend.

Hoe anders is jouw hulp in coronatijden?

Voor mij verandert er niet zo veel, hooguit het feit dat we niet meer samen naar buiten kunnen om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Want mijn vrouw behoort tot de risicogroep en omwille van onderliggende medische problemen is het beter dat zij binnen blijft. In normale omstandigheden gaan we altijd samen naar de winkel, nu ga ik alleen.
Als mantelzorger mis ik nu vooral de afspraken met Samana en met de mensen van De MantelzorgHub. Wij zagen elkaar toch maandelijks en deze verstrooiing is er nu niet. Ik kom graag in contact met andere mensen. Ik kijk uit naar het moment waarop het mogelijk is om opnieuw met deze organisaties en andere mantelzorgers af te spreken.

Waar haal je de meeste voldoening?

Tevreden zijn met wat je hebt. En als we er eens tussenuit gaan, dan is dat een extraatje. Ik ben ook vrijwilliger bij Samama en zij organiseren vakanties die aangepast zijn aan de noden en wensen van mensen met een chronische ziekte of een lichamelijke beperking. Als vrijwilliger draag ik mijn steentje bij en kunnen mantelzorgers en zorgbehoevende personen met een gerust hart op vakantie.


Mantelzorgcafé de ‘Mantelschelp’

Veel mensen zijn misschien al jaren mantelzorger, zonder dat zelf te beseffen. Toch sta je er niet alleen voor. Er zijn immers verschillende organisaties die je hierbij willen helpen en steunen. Op www.mantelzorgers.be vind je alvast heel wat praktische informatie. Maar er zijn ook maandelijks onze mantelzorgcafés waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen delen en wat kennis kunnen opdoen. In Oostende heet het maandelijkse Mantelzorgcafé de ‘Mantelschelp’.

Mantelschelp - meer info

Gepubliceerd op woensdag 10 juni 2020 11.53 u.