Mantelzorg overkomt je

Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk waarvoor je vrij kiest en dat vanuit een organisatie wordt ondersteund. Mantelzorg daarentegen overkomt je meestal. Ook Jeannine werd door het lot in de rol van mantelzorger geduwd. Haar man was parkinsonpatiënt en gedurende 10 jaar heeft ze voor hem gezorgd.

Onlangs kwam haar man helaas te overlijden. Ze blikt voor ons toch even terug:

Ik was tevreden dat ik iets voor mijn man kon doen. En dat we af en toe op uitstap konden. Dat laatste lukte de laatste twee jaar van zijn ziekteproces helaas niet meer.
Ik had een vaste middag per week dat ik zelf deelnam aan een activiteit van OKRA. Dan was ik er nooit echt gerust op om mijn man even alleen te laten, maar het deed toch goed om er even tussenuit te zijn.

Ik heb altijd gezegd: ‘Ik doe wat ik kan’.

Mantelzorgcafé de ‘Mantelschelp’

Veel mensen zijn misschien al jaren mantelzorger, zonder dat zelf te beseffen. Toch sta je er niet alleen voor. Er zijn immers verschillende organisaties die je hierbij willen helpen en steunen. Op www.mantelzorgers.be vind je alvast heel wat praktische informatie. Maar er zijn ook maandelijks onze mantelzorgcafés waar mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen delen en wat kennis kunnen opdoen.

In Oostende heet het maandelijkse Mantelzorgcafé de ‘Mantelschelp’, en daar gaat Jeannine nog steeds graag naartoe:

Als ex-mantelzorger doet het me plezier toch betrokken te blijven en mijn ervaringen te delen met lotgenoten.

Op www.mantelzorghub.be vind je meer info over de Mantelzorgcafés.

Gepubliceerd op donderdag 18 juni 2020 11.53 u.